Czekaj trwa pobieranie danych z serwera
zamknij
 
Strona główna | Skrzynka odbiorcza | zaloguj
 
kategoria: Nadwaga i otyłość dodane: 2011-02-18
Żywność która leczy W dzisiejszych czasach obserwujemy coraz większe zainteresowanie konsumentów utrzymaniem dobrego stanu zdrowia oraz spowolnieniem procesów starzenia. Rośnie też świadomość ludzi o roli żywności w profilaktyce chorób i związana z tym tendencja do samoleczenia za pomocą „naturalnych” produktów. Na rozwój rynku żywności funkcjonalnej wpływają także żywieniowcy i lekarze, promując poprzez media zdrowy tryb życia i zachęcając do profilaktyki.
Pomysł żywności funkcjonalnej nie jest nowy

Już Hipokrates powiedział: „Pozwól, by pożywienie mogło być Twoim lekiem, a lek Twoim pożywieniem". Koncepcję tę kontynuowano w tradycji filozoficznej Wschodu, w której nie ma wyraźnej różnicy pomiędzy lekami, a pożywieniem. Obecnie na światowym rynku żywnościowym liderem jest Japonia, która już w latach 80-tych zapoczątkowała badania, opracowując później odpowiednie regulacje prawne i produkcję takiej żywności na skalę przemysłową. Także w krajach rozwiniętych rynek żywności funkcjonalnej rozwija się masowo. W Europie stan prawny żywności funkcjonalnej nie jest uregulowany. W 1996 r. rozpoczęto program badawczy FUFOSE finansowany przez Komisję Europejską, mający wypracować naukowe podstawy dla pojęcia żywności funkcjonalnej w UE oraz wskazać kryteria i kierunki opracowywania, a także wdrażania funkcjonalnych produktów spożywczych na rynku europejskim.

Żywność funkcjonalna - co to znaczy?

Pojęcie żywności funkcjonalnej jest trudne do zdefiniowania, biorąc pod uwagę różnorodność produktów, które w przyszłości mogą uzyskać status takiej żywności oraz mnogość różnych składników funkcjonalnych. W dokumencie końcowym FUFOSE z 1999 r. przyjęto więc następującą definicję: żywność, której udowodniono korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu prowadzący do poprawy stanu zdrowia, poprawy samopoczucia i/lub zmniejszenia ryzyka chorób.

Żywność funkcjonalna nie musi spełniać kryterium funkcjonalności w stosunku dla całej populacji, wystarczy że spełnia założone działanie dla ściśle określonej grupy lub w ściśle określonym stanie fizjologicznym. Powinna też mieć postać żywności do ogólnego spożycia, jako część całodziennej diety, a nie formę tabletek ani kapsułek. Korzystne działanie zdrowotne tej żywności powinno być udokumentowane badaniami klinicznymi prowadzonymi na ludziach, do diety których włączono badany produkt spożywczy.

Można wyróżnić cztery podstawowe kierunki oddziaływania żywności funkcjonalnej na poprawę psychofizycznego komfortu życia konsumentów:

• wpływ bezpośredni przez hamowanie zmian degeneracyjnych ustroju lub działanie lecznicze w przebiegu niektórych schorzeń
• zwiększanie podaży składników w stanach fizjologicznych zwiększonego zapotrzebowania (np. intensywny wzrost, ciąża, okresy rekonwalescencji, sport)
• komponowanie prawidłowej diety w specyficznych stanach chorobowych (np. alergiach i nietolerancjach pokarmowych, cukrzycy)
• poprawę nastroju i zwiększenie wydolności psychofizycznej organizmu

Ze względu na specyficzny skład, żywność funkcjonalną dzielimy na:

• Wzbogaconą
• Niskoenergetyczną
• Wysokobłonnikową
• Pro biotyczną
• Niskosodową
• Niskocholesterolową
• Energetyzującą


Ze względu na przeznaczenie i zaspokajanie określonych potrzeb żywieniowych, żywność funkcjonalną dzielimy na:

• zmniejszającą ryzyko chorób krążenia, nowotworów, osteoporozy
• dla osób obciążonych stresem
• hamującą procesy starzenia
• dla osób z zaburzeniami metabolizmu i trawienia
• dla sportowców
• dla osób w podeszłym wieku
• dla kobiet w ciąży i karmiących
• dla niemowląt
• dla młodzieży w fazie intensywnego wzrostu
• wpływającą na nastrój i wydolność psychofizyczną

Główną kategorię żywności funkcjonalnej w Europie stanowią: nabiał (prawie 50%) i produkty zbożowe (ok. 30%). W USA i Japonii dominują napoje funkcjonalne (60%) oraz produkty zbożowe (USA, 20%) lub wyroby cukiernicze (Japonia, 15%). Spotykane są nawet tak „egzotyczne" produkty, jak hamburgery z izoflawonami, czy frytki z dziurawcem i żeń-szeniem. Rodzi się niebezpieczeństwo, że konsumenci zamiast racjonalnie się odżywiać, nadal będą dokonywać nieprawidłowych wyborów żywieniowych, skuszeni wątpliwymi w tym wypadku korzyściami zdrowotnymi.

W Polsce największą grupę stanowią soki, napoje owocowe, nektary (33%), następnie: mleko w proszku i przetwory mleczarskie (21%), koncentraty spożywcze (21%), sól i cukierki (9%), produkty zbożowe (8%), oleje i inne tłuszcze roślinne (8%).

Najczęstsze deklarowane działanie zdrowotne żywności funkcjonalnej w Europie to:

• poprawa przemiany materii (37%)
• obniżanie cholesterolu (26%)
• wpływ na system odpornościowy (23%)
• inne (14%)

Składniki bioaktywne

W żywności funkcjonalnej stosuje się szereg bioaktywnych składników. Najważniejsze z nich to:

błonnik pokarmowy (korzystne działanie na profil lipidowy organizmu, regulacja czynności przewodu pokarmowego, zapobieganie nowotworom jelita grubego)
oligosacharydy (prebiotyki - substancje stanowiące pożywkę dla mikroorganizmów probiotycznych)
mikroorganizmy o działaniu probiotycznym (połączone z prebiotykami tworzą tzw. synbiotyki)
poliole (ksylitol, sorbitol, laktitol i in.; wskazane w profilaktyce otyłości i chorób sercowo-naczyniowych, wykazują też działanie antypróchnicze)
wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (poprawa profilu lipidowego, działanie immunomodulacyjne, obniżenie ciśnienia tętniczego, działanie przeciwnowotworowe)
witaminy i minerały (np. wapń z witaminą D3 w profilaktyce osteoporozy, jod dodawany do soli kuchennej)
cholina i lecytyna (fosfolipidy niezbędne wszystkim komórkom organizmu, szczególnie ważne w metabolizmie hepatocytów i procesach mielinizacji)
substancje fitochemiczne (np. stanole roślinne dodawane do wysokiej jakości margaryn, a także produktów mlecznych w pierwotnej i wtórnej profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych)

Żywność ta będzie zdobywała coraz większą popularność, wraz ze wzrostem świadomości konsumentów i dokonywaniem przez nich racjonalnych wyborów żywieniowych. Dotyczy to zwłaszcza krajów wysoko uprzemysłowionych, ale w krajach rozwijających się udział żywności funkcjonalnej także rośnie. Konsumenci częściej zwracają uwagę na pochodzenie produktów, skład jakościowy i ilościowy, oraz deklaracje żywieniowe. Stąd szczególnego znaczenia nabiera konieczność precyzyjnych regulacji prawnych w tym zakresie. Niestety ustawodawstwo UE nie nadąża za potrzebami dynamicznie rozwijającego się rynku.


MP_male.jpg  O dietach opowiada nasz Ekspert w dziedzinie dietetyki:
   mgr inż. Marzena Pawłowska
  z Poradni Żywieniowej
  dietetyk, specjalista żywienia człowieka
   kontakt: dietetyk@poradniazywieniowa.pl

powrót do archiwum
 
 
 
 
“ja pracuję w pewnej małej firmie farmaceutycznej i produkujemy pewne suplementy diety i musze przyznac, że z opini klientów naparwde takie cos działa”
2012-06-21 21:07:46      autor komentarza: martitka
“Zgadzam się z Wami... szkoda, że tak to u nas wygląda :/”
2012-06-12 13:04:44      autor komentarza: elusive
“Taką żywność to chyba tylko ze specjalnych ekofarm, bo tak jak pisze calibra ciężko coś takiego znaleźć, wszędzie naokoło jesteśmy obstawieni poprzez żywność nafaszerowaną chemią.”
2012-04-20 00:50:40      autor komentarza: NekropolisQueen
1/4 nastepne
Wpisz treść komentarza:
 
 
 
Jeśli chcesz być informowany na
bieżąco zapisz się do newslettera.
Twoje dane
Imię i nazwisko:
E-mail:
*
 
 
anuluj wybór
 
 
 
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.