Jajecznica z awokado i szczypiorkiem - ( przepis na jedną porcję)
Potrzebujemy :
- 1/2 dojrzałego awokado
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka masła
- jajka
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki do smaku : pieczywo z masłem, sałatka z pomidorków koktajlowych z cebulką, wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
Banalne przygotowanie :
Awokado kroimy na pół. Miąższ z jednej połówki kroimy na kawałeczki. Sypiemy szczypiorkiem, solą oraz pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy pokrojoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczywo smarujemy masłem.
Na patelni rozgrzewamy masło i wbijamy jajka, lekko solimy. Drewnianą szpatułką delikatnie mieszamy jajka, tak aby pozostały w większych kawałkach, ale były ścięte zarówno białka jak i żółtka. Pod koniec smażenia dodajemy awokado ze szczypiorkiem, delikatnie mieszając. Jajecznicę wyłożyć na talerz i podawać z pomidorkami, pieczywem oraz sokiem pomarańczowym.
Prosto, smacznie, tanio ! :)))
Jeśli nie należysz jeszcze do społeczności doURODY.pl
koniecznie zobacz jakie korzyści płyną z
rejestracji i załóż sobie konto!


Konkurs Dourody.pl
Avocadowy przysmak lodowy:)
Składniki;
Na avocadowy mus:)
- 1 avocado
- 3/4 szklanki cukru
Na syrop z octu balsamicznego:)
- pół szklanki syropu klonowego
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
oraz bita śmietana w sprayu, 1 litr lodów czekoladowych po kubeczku owoców malin, i czarnej porzeczki.
Wykonanie:
Avocado, przekrawamy na pół, wyjmując z niego pestkę. Następnie wyjmujemy z niego miąższ i kroimy go w drobną kosteczkę. W rondlu łączymy avocado z cukrem, doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia, nie zapominając o mieszaniu. Całość dusimy jeszcze przez 10 min. na małym ogniu. Następnie zawartość przekładamy do malaksera i doprowadzamy do konsystencji sosu. Przecedzamy przez sito, i odkładamy do lodówki na godzinkę.
Syrop balsamiczny robimy w rondlu, zagotowując go z syropem klonowym. Gotujemy je przez ok. 5- 6 min. Następnie zdejmujemy z ognia, studzimy, i nakrywamy.
Do kielichów deserowych wrzucamy opłukane maliny i czarne porzeczki, polewamy je syropem, pokrywamy porcją lodów, tworząc warstwy. Dekorujemy bitą śmietaną, i polewamy musem avocadowym. Możemy również zetrzeć gorzką czekoladę i posypać nimi po wierzchu pucharki:)
Życzę Smacznego:):):)
Składniki;
Na avocadowy mus:)
- 1 avocado
- 3/4 szklanki cukru
Na syrop z octu balsamicznego:)
- pół szklanki syropu klonowego
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
oraz bita śmietana w sprayu, 1 litr lodów czekoladowych po kubeczku owoców malin, i czarnej porzeczki.
Wykonanie:
Avocado, przekrawamy na pół, wyjmując z niego pestkę. Następnie wyjmujemy z niego miąższ i kroimy go w drobną kosteczkę. W rondlu łączymy avocado z cukrem, doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia, nie zapominając o mieszaniu. Całość dusimy jeszcze przez 10 min. na małym ogniu. Następnie zawartość przekładamy do malaksera i doprowadzamy do konsystencji sosu. Przecedzamy przez sito, i odkładamy do lodówki na godzinkę.
Syrop balsamiczny robimy w rondlu, zagotowując go z syropem klonowym. Gotujemy je przez ok. 5- 6 min. Następnie zdejmujemy z ognia, studzimy, i nakrywamy.
Do kielichów deserowych wrzucamy opłukane maliny i czarne porzeczki, polewamy je syropem, pokrywamy porcją lodów, tworząc warstwy. Dekorujemy bitą śmietaną, i polewamy musem avocadowym. Możemy również zetrzeć gorzką czekoladę i posypać nimi po wierzchu pucharki:)
Życzę Smacznego:):):)
Sałatka z fetą i pomarańczami
składniki:
1mała sałata masłowa
2 duże pomarańcze
2 duże awokado
270 g sera feta
5 łyżek keczupu
5 łyżek oliwy
Przygotowujemy sos:mieszamy keczup,oliwę i sok z jednej połówki
pomarańczy.Sałatę rwiemy na małe kawałki, awokado obieramy i kroimy w
kostkę.Pomarańcze obieramy z błonek i dzielimy na małe cząstki.Ser
feta również kroimy w drobną kostkę.Można wymieszać wszystkie
składniki lub układać warstwowo i polewać sosem.Ja wolę układać
warstwowo tzn kilka kawałków sałaty kilka kostek fety i awokado,kawałki
pomarańczy i wszystko polać sosem i potem kolejna warstwa.W ten sposób
sałatka lepiej się prezentuje.
składniki:
1mała sałata masłowa
2 duże pomarańcze
2 duże awokado
270 g sera feta
5 łyżek keczupu
5 łyżek oliwy
Przygotowujemy sos:mieszamy keczup,oliwę i sok z jednej połówki
pomarańczy.Sałatę rwiemy na małe kawałki, awokado obieramy i kroimy w
kostkę.Pomarańcze obieramy z błonek i dzielimy na małe cząstki.Ser
feta również kroimy w drobną kostkę.Można wymieszać wszystkie
składniki lub układać warstwowo i polewać sosem.Ja wolę układać
warstwowo tzn kilka kawałków sałaty kilka kostek fety i awokado,kawałki
pomarańczy i wszystko polać sosem i potem kolejna warstwa.W ten sposób
sałatka lepiej się prezentuje.
Witam,
To ja może zaproponuję murzynka z awokado;-)
SKŁADNIKI
- szklanka mleka,
- dwie szklanki mąki
- 5 jaj,
- pół szklanki oleju,
- szklanka cukru,
- mały ciemny dżem (np. z aronii lub czarnej porzeczki)
- dwie łyżeczki sody,
- dwie łyżki kakao,
- łyżeczka cynamonu,
- kilka sztuk awokado,
- gorzka czekolada na polewę,
- wiórka kokosowe do posypania ciasta
Do miski wlewa mleko, olej, wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy dżem, wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dosypujemy sodę, kakao, cynamon, na końcu mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy pokrojone na drobno awokado ( przed włożeniem do ciasta można je lekko przyprószyć mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. godziny, po upieczeniu i przestudzeniu smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami.
To ja może zaproponuję murzynka z awokado;-)
SKŁADNIKI
- szklanka mleka,
- dwie szklanki mąki
- 5 jaj,
- pół szklanki oleju,
- szklanka cukru,
- mały ciemny dżem (np. z aronii lub czarnej porzeczki)
- dwie łyżeczki sody,
- dwie łyżki kakao,
- łyżeczka cynamonu,
- kilka sztuk awokado,
- gorzka czekolada na polewę,
- wiórka kokosowe do posypania ciasta
Do miski wlewa mleko, olej, wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy dżem, wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dosypujemy sodę, kakao, cynamon, na końcu mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy pokrojone na drobno awokado ( przed włożeniem do ciasta można je lekko przyprószyć mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. godziny, po upieczeniu i przestudzeniu smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami.
Awokado uwielbiam! Wyśmienicie smakuje w wielu podaniach - jako pasta na kanapkę, zgniecione, doprawione szczyptą soli morskiej, białego pieprzu i soku z cytryny, smakuje wytwórnie, z powodzeniem zastępuje masło i jest takie zdrowe! Stosuje awokado do sałatek, w daniach zapiekanych, koktajlach - zawsze smakuje bosko! Dziś jednak prezentuję sałatkę, która jest bardzo prosta i bardzo szybka, a przy tym tak pyszna, aż ślinka leci na samą myśl :-)
Sałatka z Avokado i Pomidorem
Składniki:
awokado dojrzałe duże - 1 sztuka
pomidory średnie - 2 sztuki
cebula biała - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól i pieprz świeżo mielony - 2 szczypty
sok z cytryny - 2 łyżki
Przygotowanie:
Pomidory umyć i pokroić w kostkę.Awokado obrać ze skórki,wyjąć pestkę,pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.Cebulę oczyścić i pokroić w półplasterki - wszystkie składniki delikatnie wymieszać.Oliwę połączyć z solą i pieprzem - polać sałatkę. SMACZNEGO!!!
Błyskawiczna, a jaka pyszna!!!! Zachęcam do wypróbowania :-) I pasty też :-)
Sałatka z Avokado i Pomidorem
Składniki:
awokado dojrzałe duże - 1 sztuka
pomidory średnie - 2 sztuki
cebula biała - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól i pieprz świeżo mielony - 2 szczypty
sok z cytryny - 2 łyżki
Przygotowanie:
Pomidory umyć i pokroić w kostkę.Awokado obrać ze skórki,wyjąć pestkę,pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.Cebulę oczyścić i pokroić w półplasterki - wszystkie składniki delikatnie wymieszać.Oliwę połączyć z solą i pieprzem - polać sałatkę. SMACZNEGO!!!
Błyskawiczna, a jaka pyszna!!!! Zachęcam do wypróbowania :-) I pasty też :-)
Mimo iż awokado przez wiele długich lat było na mojej liście najbardziej nielubianych rzeczy na pierwszym miejscu, w końcu dorosłam , zmądrzałam i teraz z tej listy znikło na zawsze. Najlepsze jest w sałatce z grillowanych warzyw lub w takiej właśnie lekkiej sałatce z kurczakiem.
Skłądniki :
2 ugrillowane piersi z kurczaka
sałata rzymska ( lub jeśli ktoś nie ma dostepu do niej inna, np lodowa )
2 pomidory
2 cebulki dymki lub czerwona cebula
dojrzałe awokado
100 gr sera feta
łyżka soku z cytryny ( plus dodatkowo do skropienia )
1/2 łyżki suszonej lub najlepiej świeżej mięty
1/2 łyżki oregano ( j.w.)
pietruszka zielona
3 łyżki oliwy z oliwek
garśc oliwek
Wykonanie:
Bardzo proste , właściwie tak jak każda sałątka. Sałatę umyc , postrzępic. pomidory pokroic w cwiartki, cebulkę posiekac drobno ( jeśli dymka to zielona częśc również ) Awokado umyc , obrac i wyciagnąc pestkę. Pokroic na plasterki , skropic sokiem z cytryny. Ser pokruszyc , wymieszac z ziołami i odstawic na chwilkę. W międzyczasie mieszamy dokladnie oliwe , sok z cytryny , sol i pieprz.
Na talerzu układamy sałatę, pomidorki , cebulkę, kurczaka pokrojonego ( lub poszarpanego ) na kawałki, awokado. Posypujemy fetą , posiekana pietruszką i oliwkami. A na koncu kropimy przygotowanym wcześniej dressingiem.
Można podac z grzankami , chlebkiem pita lub ciabattą. Ja robie ją sama z dodatkiem ziół, oliwek albo suszonych pomidorów.
To pyszna sałatka która dzięki dodatkowi mięsa zachwyci również męskie grono. Jest lekka a zarazem sycąca.Smacznego !
Skłądniki :
2 ugrillowane piersi z kurczaka
sałata rzymska ( lub jeśli ktoś nie ma dostepu do niej inna, np lodowa )
2 pomidory
2 cebulki dymki lub czerwona cebula
dojrzałe awokado
100 gr sera feta
łyżka soku z cytryny ( plus dodatkowo do skropienia )
1/2 łyżki suszonej lub najlepiej świeżej mięty
1/2 łyżki oregano ( j.w.)
pietruszka zielona
3 łyżki oliwy z oliwek
garśc oliwek
Wykonanie:
Bardzo proste , właściwie tak jak każda sałątka. Sałatę umyc , postrzępic. pomidory pokroic w cwiartki, cebulkę posiekac drobno ( jeśli dymka to zielona częśc również ) Awokado umyc , obrac i wyciagnąc pestkę. Pokroic na plasterki , skropic sokiem z cytryny. Ser pokruszyc , wymieszac z ziołami i odstawic na chwilkę. W międzyczasie mieszamy dokladnie oliwe , sok z cytryny , sol i pieprz.
Na talerzu układamy sałatę, pomidorki , cebulkę, kurczaka pokrojonego ( lub poszarpanego ) na kawałki, awokado. Posypujemy fetą , posiekana pietruszką i oliwkami. A na koncu kropimy przygotowanym wcześniej dressingiem.
Można podac z grzankami , chlebkiem pita lub ciabattą. Ja robie ją sama z dodatkiem ziół, oliwek albo suszonych pomidorów.
To pyszna sałatka która dzięki dodatkowi mięsa zachwyci również męskie grono. Jest lekka a zarazem sycąca.Smacznego !
Avocado kupuję rzadko, pewnie dlatego, że znam z nim tylko jeden sprawdzony przepis, ale może dzięki temu konkursowi dowiem się więcej i coś pokombinuje
Ale zacznę od początku- kupując avocado myślę o pewnej uczcie zarówno dla duszy jak i ciała Jedno dość duże avocado dzielę na 4 części- pierwszą z nich miksuję i nakładam na twarz jako maseczkę ( bo szkoda mi marnować ten owoc- cały na maseczkę jest zdecydowanie za duży, a tak piekę 2 pieczenie na jednym ogniu). Pozostałą cześć avocado kroję w kosteczkę, dodaję do wcześniej uduszonej 1 piersi kurczaka, pęku pomidorów koktajlowych i surowego, zielonego ogórka także pokrojonego w kostkę. Wszystko doprawiam solą i pieprzem, czy innymi przyprawami( w zależności, czy ktoś woli coś ostrego, czy mniej).
P.S.To taka fajna wiosenna sałatka i mega szybka- jej przygotowanie to góra 30 minut, a na stole wygląda cudnie z tymi różnymi kolorami.
Ale zacznę od początku- kupując avocado myślę o pewnej uczcie zarówno dla duszy jak i ciała Jedno dość duże avocado dzielę na 4 części- pierwszą z nich miksuję i nakładam na twarz jako maseczkę ( bo szkoda mi marnować ten owoc- cały na maseczkę jest zdecydowanie za duży, a tak piekę 2 pieczenie na jednym ogniu). Pozostałą cześć avocado kroję w kosteczkę, dodaję do wcześniej uduszonej 1 piersi kurczaka, pęku pomidorów koktajlowych i surowego, zielonego ogórka także pokrojonego w kostkę. Wszystko doprawiam solą i pieprzem, czy innymi przyprawami( w zależności, czy ktoś woli coś ostrego, czy mniej).
P.S.To taka fajna wiosenna sałatka i mega szybka- jej przygotowanie to góra 30 minut, a na stole wygląda cudnie z tymi różnymi kolorami.
Znam tylko jeden przepis z awokado,dostałam go od przyjaciółki z Anglii.To u niej jadłam po raz pierwszy ten deser i od tego czasu sama często go robię:) Naprawdę jest przepyszny!
-30% śmietana
-paczka biszkoptów (najlepiej podłużnych)
-gorzka czekolada
-zielone i miękkie awokado
-rodzynki lub daktyle
-2 łyżeczki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem pudrem,z awokado usunąć pestkę,łyżeczką wyjąć miąższ i rozgnieść widelcem.Połączyć ze śmietaną i dokładnie zmiksować.Dodać pokrojone rodzynki lub daktyle,przełożyć do pucharków,udekorować biszkoptami i posypać startą gorzką czekoladą.Najlepiej smakuje schłodzony!
-30% śmietana
-paczka biszkoptów (najlepiej podłużnych)
-gorzka czekolada
-zielone i miękkie awokado
-rodzynki lub daktyle
-2 łyżeczki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem pudrem,z awokado usunąć pestkę,łyżeczką wyjąć miąższ i rozgnieść widelcem.Połączyć ze śmietaną i dokładnie zmiksować.Dodać pokrojone rodzynki lub daktyle,przełożyć do pucharków,udekorować biszkoptami i posypać startą gorzką czekoladą.Najlepiej smakuje schłodzony!
Kochani jest to mój przepis, więc mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu, tak jak mi :) Zapraszam do wypróbowania.
PRZEPYSZNA PRZEKĄSKA Z AVOCADO
POTRZEBUJEMY:
* owoce Avocado 5 szt
* pistacje
* pestki słonecznika
* inne drobno posiekane orzeszki
* ser feta
* ser pleśniowy
* inne rodzaje sera w zależności od upodobań
* limonka
* sól
WYKONANIE:
1. Wszystkie owoce należy przekroić wzdłuż i usunąć pestki
2. 2szt owoców obieramy ze skórki i rozgniatamy na pastę, dodajemy do smaku sól oraz sok z limonki, dodajemy również pistacje oraz inne drobno posiekane orzeszki i pestki ze słonecznika, wszystko ze sobą mieszamy na gładką pastę
3. 3szt owoców delikatnie wydrążamy i na spód kruszymy ser feta, na to pastę, faszerujemy tak wszystkie owoce, na wierzchu posypujemy rozkruszonym serkiem pleśniowym i pestkami słonecznika
4. Na półmisku układamy owoce nafaszerowane pastą avocadowo-orzechową, oraz cząsteczki serów, całość dekorujemy plasterkami limonki, oraz posypujemy orzeszkami
5. Nie zapomnijmy o łyżeczkach deserowych, którymi będziemy jeść owoce oraz o widelczykach do sera;)
Dla pełnoletnich;) polecam jeszcze do tego lampkę pysznego białego wina:)
~~SMACZNEGO~~
PRZEPYSZNA PRZEKĄSKA Z AVOCADO
POTRZEBUJEMY:
* owoce Avocado 5 szt
* pistacje
* pestki słonecznika
* inne drobno posiekane orzeszki
* ser feta
* ser pleśniowy
* inne rodzaje sera w zależności od upodobań
* limonka
* sól
WYKONANIE:
1. Wszystkie owoce należy przekroić wzdłuż i usunąć pestki
2. 2szt owoców obieramy ze skórki i rozgniatamy na pastę, dodajemy do smaku sól oraz sok z limonki, dodajemy również pistacje oraz inne drobno posiekane orzeszki i pestki ze słonecznika, wszystko ze sobą mieszamy na gładką pastę
3. 3szt owoców delikatnie wydrążamy i na spód kruszymy ser feta, na to pastę, faszerujemy tak wszystkie owoce, na wierzchu posypujemy rozkruszonym serkiem pleśniowym i pestkami słonecznika
4. Na półmisku układamy owoce nafaszerowane pastą avocadowo-orzechową, oraz cząsteczki serów, całość dekorujemy plasterkami limonki, oraz posypujemy orzeszkami
5. Nie zapomnijmy o łyżeczkach deserowych, którymi będziemy jeść owoce oraz o widelczykach do sera;)
Dla pełnoletnich;) polecam jeszcze do tego lampkę pysznego białego wina:)
~~SMACZNEGO~~
Zatem pozostaje nam teraz czekać na wyniki i trzymać kciuki:) Z serii awokado miałam mleczko do zmywania makijażu i Kochane pachnie cudownie! więc te masło do ciała i inne produkty z tej serii tym bardziej mi się zamarzyły :)