Widzę, że przepisów jest tu już cała masa, dlatego ja poddam się jedynie słodkim dywagacjom co bym dobrego zjadła i jakby to wyglądało oraz jakie uczucia wzbudzało!
Widzę jak pęka miękka otoczka i miąższ z sokiem słodkim z niej wypływa,
delikatny środek lekko wilgotny, gdy go powącham zmysły rozmywa,
Na przygotowane naleśniki przeciskam go przez praskę lub ścieram na tarce,
W takim zestawieniu na słodko, dzieci poczują się jak w bajce!
Dla męża przygotuję inne rarytasy,oboje lubimy lody,
więc dodam liczi i będzie pyszny deser dla ochłody,
który rozbudzi zmysły i wprowadzi zamęt,
takie rozkosze dla podniebienia to nie żaden lament.
Liczi w dodatku ma niezwykłe właściwości,
chroni przed rakiem kobiece krągłości,
Więc aby być zdrową i o biust swój zadbać,
Robić trzeba badania i Liczi zajadać!
Jeśli nie należysz jeszcze do społeczności doURODY.pl
koniecznie zobacz jakie korzyści płyną z
rejestracji i załóż sobie konto!


Weź udział w konkursie "Tropikalne szaleństwo z Farmoną!"
@akinoreff - bez przesady...
W kwestii kulinarnej nikt raczej odkrywczy nie bedzie...bo owoc jest znany od wieków i w necie przepisó masa.
Jesli ktos zamiesci przepis na schabowego to tez bedzie plagiat? bo juz gdzies w necie jest zamieszczony?...
W kwestii kulinarnej nikt raczej odkrywczy nie bedzie...bo owoc jest znany od wieków i w necie przepisó masa.
Jesli ktos zamiesci przepis na schabowego to tez bedzie plagiat? bo juz gdzies w necie jest zamieszczony?...
magdax78@akinoreff - bez przesady...
W kwestii kulinarnej nikt raczej odkrywczy nie bedzie...bo owoc jest znany od wieków i w necie przepisó masa.
Jesli ktos zamiesci przepis na schabowego to tez bedzie plagiat? bo juz gdzies w necie jest zamieszczony?...
Zgadza się. Tylko, że tutaj mamy sytuację "kopiuj - wklej". Może sposób wykonania mógłby chociaż zostać napisany innymi słowami...? Ok, można się inspirować danym przepisem, kopiowanie go SŁOWO W SŁOWO nie jest fair, nie sądzisz? Jakoś inne osoby potrafiły napisać coś od siebie, wysilić się choć trochę. I gdyby wygrała taka praca"kopiuj-wklej", to było by to fair w stosunku do tych ludzi ? No przepraszam, dla mnie nie jest. Poza tym, wg mnie autorzy konkursu, nie zakładali go z przyzwoleniem kopiowania, bo to chyba mijałoby się z celem...
A jeśli chodzi o tego schaboszczaka - nie będzie plagiatem, wtedy gdy dana osoba nie użyje DOKŁADNIE takich SAMYCH słów. Bo to już chyba dziwne, nie ? Chyba, że ktoś wierzy, że kilka osób jest w stanie myśleć identycznie...
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: akinoreff
Data: 2011-04-18 22:42:08
--------------------------
W kwestii kulinarnej nikt raczej odkrywczy nie bedzie...bo owoc jest znany od wieków i w necie przepisó masa.
Jesli ktos zamiesci przepis na schabowego to tez bedzie plagiat? bo juz gdzies w necie jest zamieszczony?...
Zgadza się. Tylko, że tutaj mamy sytuację "kopiuj - wklej". Może sposób wykonania mógłby chociaż zostać napisany innymi słowami...? Ok, można się inspirować danym przepisem, kopiowanie go SŁOWO W SŁOWO nie jest fair, nie sądzisz? Jakoś inne osoby potrafiły napisać coś od siebie, wysilić się choć trochę. I gdyby wygrała taka praca"kopiuj-wklej", to było by to fair w stosunku do tych ludzi ? No przepraszam, dla mnie nie jest. Poza tym, wg mnie autorzy konkursu, nie zakładali go z przyzwoleniem kopiowania, bo to chyba mijałoby się z celem...
A jeśli chodzi o tego schaboszczaka - nie będzie plagiatem, wtedy gdy dana osoba nie użyje DOKŁADNIE takich SAMYCH słów. Bo to już chyba dziwne, nie ? Chyba, że ktoś wierzy, że kilka osób jest w stanie myśleć identycznie...
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: akinoreff
Data: 2011-04-18 22:42:08
--------------------------
cytujesz moja wypowiedz jako plagiat...a ja nie kopiowalam kropka w kropke...sklad owszem zaczerpnelam z jednego z blogów ktory byl w tym przyp. inspiracja,ale cala wypowiedz to nie tylko przepis.
magdax78cytujesz moja wypowiedz jako plagiat...a ja nie kopiowalam kropka w kropke...sklad owszem zaczerpnelam z jednego z blogów ktory byl w tym przyp. inspiracja,ale cala wypowiedz to nie tylko przepis.
To może niech się wypowiedzą osoby, które same wymyśliły swoje przepisy.
Trudno, dla mnie kopiowanie czegokolwiek kropka w kropkę to plagiat i tyle. Myślę, że dla wielu innych osób też.
Kończę ten temat. Nie będę zamieszczać tutaj swoje pracy. Powodzenia w konkursie ;)
To może niech się wypowiedzą osoby, które same wymyśliły swoje przepisy.
Trudno, dla mnie kopiowanie czegokolwiek kropka w kropkę to plagiat i tyle. Myślę, że dla wielu innych osób też.
Kończę ten temat. Nie będę zamieszczać tutaj swoje pracy. Powodzenia w konkursie ;)
tak kropka w kropke to plagiat, ale nie wrzucaj wszystkich do jednego worka a udzial w konkursie jest dobrowolny :) Zreszta o wynikach niech zadecyduje administrator lub sponsor konkursu.
Widzę, że zrobiło się tutaj małe zamieszanie;)
Dziewczyny, oczywiście plagiatom mówimy NIE. Mamy nadzieję, że weźmiecie to sobie do serca.
Polecam lekturę Regulaminu DoUrody.pl - § 34., ust.2 i 3 http://www.dourody.pl/info,6.html
--------------------------
Moderowane przez: ADMINISTRATOR
Data: 2011-04-19 09:33:21
--------------------------
Dziewczyny, oczywiście plagiatom mówimy NIE. Mamy nadzieję, że weźmiecie to sobie do serca.
Polecam lekturę Regulaminu DoUrody.pl - § 34., ust.2 i 3 http://www.dourody.pl/info,6.html
--------------------------
Moderowane przez: ADMINISTRATOR
Data: 2011-04-19 09:33:21
--------------------------
Liczi - niezliczone bogactwo witamin (B,C,E,K,H), miktoelementów...ten owoc to istny eliksir zycia :)
Przykuwa uwagę swym wyglądem, przypominając małego, czerwonego jeżyka :) Mozna je jesc na surowo, z puszki, pieczone, gotowane lub jako orzeszki.
W Chinach, wierzą, że jedzenie liczi wzmacnia serce, zmniejszapoziom LDL "złego" cholesterolu, ma właściwości rozszerzające naczynia, co niezwykle przydatne w profilaktyce miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, działa wzmacniająco.
Podobno to najsilniejszy afrodyzjak. Nie bez powodu w Indiach nazywane jest "owocem miłości".
Osobiscie polecam owoce liczi swieze, jedzone "na surowo"
Oto przepis na szybki, pyszny, orzeźwiający koktajl/deser o obłędnym wyglądzie :)
200 g jogurtu greckiego
kilkanascie owoców liczi
150 g świeżych lub mrożonych malin
kostki lodu
sok z cytryny do smaku
1-2 łyżki miodu
Oczywiscie proporcje mozna zmienic wg. kulinarnych upodoban :)
Obrane liczi, lód, maliny oraz jogurt zblendowac, dodać sok z cytryny, miód i ponownie wymieszac.
Podawac niezwlocznie i delektowac sie urzekajacym smakiem :)
Przykuwa uwagę swym wyglądem, przypominając małego, czerwonego jeżyka :) Mozna je jesc na surowo, z puszki, pieczone, gotowane lub jako orzeszki.
W Chinach, wierzą, że jedzenie liczi wzmacnia serce, zmniejszapoziom LDL "złego" cholesterolu, ma właściwości rozszerzające naczynia, co niezwykle przydatne w profilaktyce miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, działa wzmacniająco.
Podobno to najsilniejszy afrodyzjak. Nie bez powodu w Indiach nazywane jest "owocem miłości".
Osobiscie polecam owoce liczi swieze, jedzone "na surowo"
Oto przepis na szybki, pyszny, orzeźwiający koktajl/deser o obłędnym wyglądzie :)
200 g jogurtu greckiego
kilkanascie owoców liczi
150 g świeżych lub mrożonych malin
kostki lodu
sok z cytryny do smaku
1-2 łyżki miodu
Oczywiscie proporcje mozna zmienic wg. kulinarnych upodoban :)
Obrane liczi, lód, maliny oraz jogurt zblendowac, dodać sok z cytryny, miód i ponownie wymieszac.
Podawac niezwlocznie i delektowac sie urzekajacym smakiem :)
Mi liczi najbardziej smakuje w salatce owocowej.Obieram je ze skorki, kroje na polowki,dodaje troche winogron,brzoskwin z puszki,banana i gotowe. Fajnie smakuje tez w galaretka np.truskawkowej.Poniewaz szybko przejrzewaja mozna rowniez zrobic kompot z liczi.
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: NATIK999
Data: 2011-04-19 13:03:18
--------------------------
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: NATIK999
Data: 2011-04-19 13:03:18
--------------------------
Przysmaki jakie można stworzyć z tym małym owocem w Chinach kilka wieków temu już dawno zrobiły rewolucję. Polacy powoli przekonują się do owoców egzotycznych innych niż avokado, mango czy ananas. Liczi z ryżem , Ciasto z owocami liczi, powidła, soki, konfitury sałatka owocowa, naleśniki z liczi, czy koktajle to tylko niektóre potrawy do jakich dodawany jest ten owoc. Chętnie podawany do deserów,sałatek napojów w tym gł. alkoholowych (najpopularniejsze z likrem), przekąsek czy dań głównych.
Liczi roślina uprawiana w południowych Chinach od ponad 2000 lat,
suszone w całości są nazywane orzeszkami liczi, przysmak chińczyków - dawniej smakołyk uważany za rarytas. Kształtem przypominają maliny lub truskawki, ale są od nich większe - bardzo często stanowią dekorację, urozmaicenie całości dania.
Liczi zawiera 0,9 mg białka, 16 g węglowodanów (tyle samo glukozy i fruktozy)50 mg witaminy C, sole mineralne oraz kwas jabłkowy. W 100 g owoców znajduje się 71 kcal. Powyższe dane popierają ich pozytywne skutki dla organizmu , bogate w witaminy dostarczają organizmowi niezbędne wartości odżywcze.
Służą również do ulepszania smaku chińskich potraw oraz napoi alkoholowych.
Jednym słowem duża radość w małym owocu.
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: cola201
Data: 2011-04-20 09:30:54
--------------------------
Liczi roślina uprawiana w południowych Chinach od ponad 2000 lat,
suszone w całości są nazywane orzeszkami liczi, przysmak chińczyków - dawniej smakołyk uważany za rarytas. Kształtem przypominają maliny lub truskawki, ale są od nich większe - bardzo często stanowią dekorację, urozmaicenie całości dania.
Liczi zawiera 0,9 mg białka, 16 g węglowodanów (tyle samo glukozy i fruktozy)50 mg witaminy C, sole mineralne oraz kwas jabłkowy. W 100 g owoców znajduje się 71 kcal. Powyższe dane popierają ich pozytywne skutki dla organizmu , bogate w witaminy dostarczają organizmowi niezbędne wartości odżywcze.
Służą również do ulepszania smaku chińskich potraw oraz napoi alkoholowych.
Jednym słowem duża radość w małym owocu.
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: cola201
Data: 2011-04-20 09:30:54
--------------------------