Czekaj trwa pobieranie danych z serwera
zamknij
 
Jeśli nie należysz jeszcze do społeczności doURODY.pl koniecznie zobacz jakie korzyści płyną z rejestracji i załóż sobie konto!
Portal Portal Społeczność Społeczność
 
 
 
 
Weź udział w konkursie "Tropikalne szaleństwo z Farmoną!"
 
 

beksa666
Debica
2011-04-17 12:35
Liczi - Tropikalna śliwka z Chin jest przede wszystkim wykorzystywana jako produkt kulinarny, ale ostatnio zyskuje coraz większą popularność w medycynie. Jest niskokaloryczne, zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, tyle błonnika co jabłko i poziom potasu porównywalny z bananem.
Ostatnie badania wykazały, ze liczi posiada wyjątkowe właściwości hamujące rozwój raka piersi.
Jesli ktos szuka dobrego przepisu na danie z dodatkiem liczi to proponuje ~Sałatke z krewetkami, owocami liczi i oscypkiem~
Skladniki:
krewetki koktajlowe, paluszki krabowe, koperek, masło, truskawki, owoce liczi w syropie, sałata lodowa, oscypek,łagodny sos vinegret.

Krewetki i paluszki krabowe podsmażamy na masełku z koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem na talerzu układamy porwana sałatę lodowa, posypujemy ja krewetkami i kroimy truskawki i liczi na ćwiartki. Ser kroimy w kosteczkę niezbyt drobna i polewamy wszystko łagodnym sosem vinegret.
Pyszne, pozywne i zdrowe :)

--------------------------
Ostatnio edytowane przez: beksa666
Data: 2011-04-18 18:06:45  

--------------------------

 

klaudisiiia
Piła
2011-04-17 15:20
Liczi jest to słodki owoc, zawierający sporo wit C
Polecam ciasto z owocami liczi.

Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka

Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.



 

kasiakasia
Pruchnik
2011-04-17 19:36
Witam Serdecznie!!!

Mam dziś zaszczyt zaprosić Państwa do "Tropikalnej kuchni KasiKasi".

Za moim pośrednictwem przeniesiemy się do pięknego i gorącego zakątku na świecie jakim są WYSPY TROPIKALNE.
W menu jakie dziś dla Was przygotowałam króluje egzotyczny owoc LICZI, który rozpali Wasz apetyt do czerwoności. Oprócz dania głównego i deseru przygotowałam również egzotyczny koktajl dzięki, któremu skutecznie zaspokoimy nasze pragnienie.

Daniem głównym będzie- Egzotyczny Schab z perłami
Do jego przygotowania potrzebujemy:

30 dag schabu bez kości
1 puszka liczi w syropie
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka mielonego pieprzu
4 łyżki oleju sezamowego
przyprawa 5 smaków
2 łyżki pokrojonego w paski bambusa z puszki
1 marchew ( wykrojona w kulki i ugotowana )
1 łyżka mleka kokosowego
1 szklanka wody
½ szklanki syropu od liczi

Jak go w prosty sposób przygotować? Proszę zobaczyć!

Schab kroimy w średniej wielkości paseczki . Następie nacieramy sosem sojowym z dodatkiem 1 łyżki oleju. I tak postawiamy go na 10 minut . Rozgrzewamy w woku olej i smażymy nasz schabik aż się zarumieni . Potem zalewamy go wodą i syropem od liczi i całość dusimy ok. 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawą 5 smaków , wrzucamy bambus , liczi , marchew i dalej dusimy przez 10 minut. Na koniec pozostaje nam tylko dolać mleko kokosowe i schab mamy już gotowy.

Na deser proponuję- Mistrzowskie naleśniki z liczi


Produkty jakie będą nam potrzebne do jego przygotowania to:

ok. 1 litra mleka
2 jaja
ok. 2 szklanek mąki
sól
olej do smażenia
250g śmietany kremówki (30%)
250g owoców liczi
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Z mleka, jajek, mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Następnie dodajemy szczyptę soli do smaku. Z przygotowanego ciasta smażymy niezbyt grubych rozmiarów naleśniki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Owoce obieramy ze skórki i usuwamy z nich zbędne pestki. Na każdy naleśnik kładziemy 1-2 łyżki bitej śmietany i 2-3 owoce liczi, składamy na 4. Tak przygotowane naleśniki podajemy na ciepło. Dla ozdoby można je posypać startą czekoladą.


Na uwieńczenie tak wyśmienitego poczęstunku na koniec proponuję- Koktajl z liczi, którego przygotowanie jest dziecinnie proste.

Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

2 kg liczi
sok z połowy limonki
listki mięty

Przygotowanie:

Liczi dokładnie obieramy z łupinek i usuwamy pestki. Połowę zmiksowanych owoców bardzo drobno siekamy a druga połowę miksujemy. Następnie łączymy razem i dodajemy sok z limonki. Wlewamy do wysokich szklanek i wkładamy je do lodówki w celu schłodzenia. Jeszcze tylko pozostaje nam udekorować je kolorowymi parasoleczkami i koktajl jest gotowy do spożycia:)

Gorąco dziękuję Państwu za uwagę i życzę SMACZNEGO!!!


PS.Ten Słodki i aromatyczny owoc liczi nie tylko pokochali kucharze na całym świecie ale został on również doceniony przez firmy kosmetyczne. Wyciąg z owoców liczi ma wysoką zawartość witaminy C dzięki której wymiata wolne rodniki. Alfahydroksykwasy oraz węglowodany owoców działają złuszczająco i nawilżająco, to pobudza regenerację komórek. W połączeniu z witaminą C stymuluje syntezę kolagenu. Dlatego też w drogeriach nie brak perfum, kremów, pilingów, masek, olejków do masażu i maseł do ciała z wyciągiem z liczi.
Ja osobiście wyhodowałam sobie w doniczce drzewko z pestki liczi. którą przywiozłam będąc na wakacjach w ciepłych krajach. Stoi u mnie w salonie. Niedawno mi pięknie zakwitło teraz czekam aż zaowocuje by cieszyć się we własnym domu namiastką wakacji w tropikach.

--------------------------
Ostatnio edytowane przez: kasiakasia
Data: 2011-04-19 19:49:27  

--------------------------

 

coco_chanel_83
Sochaczew
2011-04-18 12:30
Danie, które polecam to tort z liczi.

Przygotowujemy słodką bezę w formie 3 blatów. Na wieczór obrane ze skórki liczi zalewamy w tequili, tak nabierają "mocy" przez całą noc. Rano przekładamy warstwowo: beza-liczi-bez-liczi beza-liczi.

Ciacho to to jak walka anielskiej bezy z piekielną mocą liczi!!!

Mozna z liczi robic jeszcze syropy i kompoty.
 

ona12345
Bydgoszcz
2011-04-18 13:00
Sztuka kulinarna: owoce liczi są wykorzystywane w kuchni. Po usunięciu skórki i pestki z owoców robi się kompoty i syrop. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi. Jadane także na surowo. Można je dodawać do sałatek owocowych, podawać z likierem, śmietaną lub lodami. W Chinach suszone na podobieństwo rodzynek.
Danie jakie przyrządziłabym z owocem liczi :
Byłaby to egzotyczna sałatka,z truskawek,bananów,ananasów oraz porzeczek,zajadałabym się nią gdzieś daleko,siedząc w swoim ogródku.Słuchając świergotu ptaków,szumu strumyka.Patrząc na zielone drzewa i trawę.byłabym w swoim świecie i o nim całym zapomniała.Wszystko to zawdzięczam temu owocowi.Dzięki niemu mogę poczuć trochę egzotyki w swoim ogródku :)


 

ona12345
Bydgoszcz
2011-04-18 13:01
klaudisiiiaLiczi jest to słodki owoc, zawierający sporo wit C
Polecam ciasto z owocami liczi.

Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka

Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.




przepis z tej strony :

http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce/owoce-egzotyczne-w-kuchni-%11-liczi.html
 

niezapominajka
Warszawa
2011-04-18 13:39
@ona12345 - czujna jesteś :) i dobrze!
 

akinoreff
Toruń
2011-04-18 18:13
Niestety, i ja znalazłam plagiaty. Ich liczba jest przerażająca. :(

jolunia559Owoce wymagają szybkiego transportu, gdyż dojrzewają tylko na drzewach, a zbierane są w pełni dojrzałości. Są nietrwałe, przechowywane w temperaturze pokojowej zaczynają się psuć już po 2-3 dniach. Tylko niektóre odmiany można przechowywać w chłodniach do 10 tygodni.
ja stosuję ten owoc robiąc zabójczą sałatkę z wędzonego kurczak.Kroję wędzonego kurczaka,abnanasa,cebulę czerwoną,liczi i dodaję kukurydzę.Potem tylko odrobina majonezu i pyszna sałatka gotowa!


http://www.kfd.pl/liczi-82518.html


blackangel1989Ja bym zrobiła z liczi za razem coś oryginalnego , prostego i smacznego ...
proponuję więc naleśniki z liczi ,polane delikatnie czekoladą - PYSZNOŚCI ! do których podała bym koktail z Liczi : Koktajl z liczi:
lód
180 ml wody gazowanej
225 ml wódki
225 ml syropu z liczi, z puszki
85 ml soku z żurawiny
4 liczi do przybrania

Wykonanie :
Do 4 szklanek wrzucić lód. Rozlać wodę gazowaną. Wlać wódkę i syrop z liczi. Rozlać do każdej ze szklanek sok żurawinowy. Do każdej ze szklanek wrzucić po jednym owocu liczi dla dekoracji.( jeśli ktoś woli bezalkoholowe nie dolewać wódki - również będzie baaardzo pyszne ) :-D


a jeśli chodzi o coś egzotycznego i kolorowego to proponuję taką Liczi-owocową sałatkę :
250 g liczi
250 g winogron
1/2 melona
2 kiwi
1 gruszka

sos:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
150 ml soku z winogron
15 ml Pernodu


Wydrążyć miąższ melona okrągłą łyżką. Liczi obrać, wyjąć pestki, kiwi pokroić w plastry, gruszkę pokroić w kostkę. Zmiksować składniki sosu i polać owoce. ;-)

Ps : moja taka uwaga - ja robię tą sałatkę bez sosu - by była bardziej zdrowsza i nie szła w boczki ;-)


--------------------------
Ostatnio edytowane przez: blackangel1989
Data: 2011-04-14 13:19:12
--------------------------


http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-5978_koktajl-z-liczi.html

Ewa_RadomWieprzowina z owocami liczi

Składniki

karkówka 1 kilogramów
owoc liczi 2 szklanek
jajko 1 sztuk
olej 4.1 szklanek
mąka ziemniaczana według uznania
ząbek czosnku 1 sztuk
wódka 3 łyżek stołowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
przyprawa "5 przypraw" 0.25 łyżek deserowych
sól 0.5 łyżek deserowych
kompot z liczi 1 szklanek
Vegeta 0.5 łyżek deserowych
ketchup 2 łyżek stołowych
ocet 3 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Mięso pokrajać w kawałki o wymiarach 3 x 4 i 1 /2 cm. Każdy kawałek naciąć z jednej strony w kratkę o szerokości 1 cm. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso, dokładnie wymieszać ręką, odstawić na 30 min w temperaturze pokojowej. Owoce liczi osączyć, przeciąć na pół, sok wymieszać z pozostałymi składnikami sosu z liczi. Mięso przełożyć do sita, osączyć. Roztrzepać jajo w misce, przełożyć do niej mięso, wymieszać.
Obtoczyć wieprzowinę w mące ziemniaczanej, strzepać nadmiar, odłożyć na talerz. Garnek lub rondel postawić na dużym ogniu, wlać 4 szklanki oleju, po 5 min sprawdzić temperaturę. Połowę mięsa kłaść
pojedynczo w gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor przełożyć do cedzaka. Smażyć drugą połowę.
Metalowym sitkiem zebrać zanieczyszczenia z oleju, olej mocno rozgrzać, wsypać przesmażone mięso, smażyć na ciemnozłoty kolor, przelać olej z mięsem do cedzaka ustawionego na garnku. Łyżkę oleju wlać na gorącą patelnię, dodać czosnek, smażyć do zrumienienia, czosnek wybrać. Wlać alkohol i zamieszany sos, mieszając doprowadzić do zagotowania. Dodać liczi, mieszając zagotować, spróbować, w razie potrzeby doprawić solą, cukrem lub octem. Wlać olej sezamowy, zamieszać. Dodać usmażone kawałki mięsa, wymieszać. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 6-8 osób - z ryżem i zupą

Uwagi:

wódka lub wino białe wytrawne, olej sezamowy lub inny

Marynata: łyżki sosu sojowego 1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina 1/4 łyżeczki "pięciu przypraw" lub cynamon 1/2 łyżeczki soli

Sos z liczi: soku z kompotu liczi 1/2 łyżeczki "Jarzynki" lub "Vegety" 2 łyżki keczupu 3 łyżki octu (5%) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru


http://www.otoprzepisy.pl/przepis/wieprzowina-z-owocami-liczi/2230/

marcellkaNoodle z kurczakiem i liczi

400 g piersi kurczaka
1 cebula
1 chili
ok. 8 owoców liczi
1 łyżka syropu cukrowego lub miodu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 kalafior
olej do smażenia
makaron noodle lub inny pszenny nitki grubsze

Krok 1.

Kalafiora kroję na różyczki i wrzucam go do gorącej wody na ok. 5-10 minut.

Liczi wyjmuję z łupinek i dzielę na mniejsze części wykrawając pestkę.

Krok 2.


Cebulę kroję w kostkę a chili w paseczki.


Krok 3.

Na oleju podsmażam cebulę i chili, a jak już będą szkliste to wrzucam kurczaka, doprawiam przyprawami i
dodaję syrop cukrowy lub miód. Mieszam.

Krok 4.

Gdy kurczak jest już jasny to dodaję liczi i kalafiora, mieszam, dodaję ugotowany makaron i polewam sosem sojowym. Nakładam na talerz, smacznego.


Owoce liczi są wykorzystywane w kuchni. Po usunięciu skórki i pestki z owoców robi z nich kompoty i syrop. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi. Najlepiej jednak smakuje na surowo. Można go dodawać do sałatek owocowych, podawać z likierem, śmietaną lub lodami. W Chinach suszone na podobieństwo rodzynek.


http://kotlet.tv/noodle-z-kurczakiem-i-liczi


 

akinoreff
Toruń
2011-04-18 18:35
wiewiorczakNO JAK wiadomo sałatka owocowa z liczi jest chyba najbardziej znana i popularna ,no i oczywiscie szybka i zdrowa no idealna na wiosne i lato i nie ma co liczyc kalorii no bo wiadomo po takiej nie zgrubniemy.ale dobre zastosowanie ma liczi w sałatkach nie tylko owocowych ale ja lubie od czasu do czasu zafundowac sobe z krewetkami oraz z oscypkiem.
krewetki koktajlowe
paluszki krabowe
koperek
masło
truskawki
owoce liczi w syropie lub nie
sałata lodowa
oscypek
łagodny sos vinegret .sposób przyrzadzenia to:Krewetki i paluszki krabowe podsmażamy na masełku z koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem na talerzu układamy porwana sałate lodowa, posypujemy ja krewetkami i kroimy truskawki i liczi na cwiartki. Ser kroimy w kosteczke niezbyt drobna i polewamy wszystko lagodnym sosem vinegret ,no takze oczywiscie drinki z liczi sa dobre no i liczi w syropie wiec od czasu do czasu warto zaszalec z naszym podniebieniem.


http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Salatka_z_krewetkami__owocami_liczi_i_oscypkiem,,-2881238,9495.html

angelisiaa018Ja proponuję przepyszne ciasto z tymi kusząco słodkimi małymi owocami:)

Ciasto z owocami liczi!

Składniki:

25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka

Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.

Polecam.Ciasto jest pyszne i słodkie:)


http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce/owoce-egzotyczne-w-kuchni-%11-liczi.html

cacauatlieUwielbiam liczi, poznałam je kilka lat temu wraz z pomelo, odrazu przypadliśmy sobie do gustu.
Chętnie wykorzystuję go w gastronomii- dodaję owoc do naleśników, sałatki owocowej oraz ciast. Często również używam liczi do produkcji kompotów oraz różnego typu syropów. Owoc dzięki zawartości glukozy i fruktozy ma przyjemny, lekko słodkawy smak, dlatego lubie podawać go w formie sorbetu :)
Liczi suszę i służą mi jako orzeszki, dodaję je do różnego typu deserów.
Wieczorami, szczególnie zima, gdy siędzę przy kominku wypijam kieliszek włsnoręcznie robionego likierku z liczi:)


Sałatka z liczi

Składniki:

• 25 dag makaronu mini rurki
• 30 dag piersi z kurczaka
• opakowanie liczi w zalewie
• 2 ogórki korniszony
• pół puszki groszku
• sól
• pieprz
• ząbek czosnku
• przyprawa do kurczaka

Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w bardzo małą kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju. Liczi odsączamy z zalewy, kroimy w paseczki. Korniszony kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, ząbkiem czosnku (drobno pokrojony).

Polecam szczególnie na upalne dni, przepis szybki i prosty :)

--------------------------
Ostatnio edytowane przez: cacauatlie
Data: 2011-04-15 21:10:28
--------------------------


http://gotowanie.onet.pl/36833,0,1,salatka_z_liczi,ksiazka_przepis.html

margolcia74Kocham liczi - słodkie owoce o jasno-brązowej skórce, które należy starannie obierać, bo wewnętrz kryje się bardzo gorzka pestka i muszę uważać aby jej nie ugryść :) Ten soczysty owoc, niegdyś importowany wyłącznie z Chin był bardzo drogi, ale teraz można go nabyć z łatwością zarówno na "świeżo" jak i w puszce, w słodkim i pysznym syropie. Owoce liczi przypominają kształtem maliny, ale są od nich większe i pokryte są cienką suchą, gruzełkowatą skorupką koloru jaskrawo karminowego, żółtego lub żółtobrązowego. Tylko z dojrzałego owocu skorupka daje się łatwo oddzielić od miąższu, który jest galaretowaty, przezroczysto perłowy. Łamliwą skorupkę rozłupuję palcami i zjadam ze smakiem słodki aromatyczny miąższ:) Małe, okrągłe owoce o kolorach od różowego do ciemnoczerwonego, o słodkim smaku z delikatną cierpką nutą stanowią idealny dodatek do róznorodnych dań w mojej kuchni, w której często serwuję ostatnio modne - tajskie przysmaki, uwielbiane przez moich milusińskich :) Stanowią wspaniały dodatek do niejednego doskonałego deseru, ale ja również serwuję je w formie mocno schłodzonej jako "wisienkę na torcie" do przeróżnych napojów alkoholowych :)
Moje domowe propozycje z chińską śliwką zwaną liczi na każdą okazję :)

1. Mniamniusie ciasto z owocami liczi
Składniki:
- 25 dkg mąki
- 5 jajek
- 10 dkg masła
- szklanka mleka
- 25 dkg owoców liczi
Przygotowanie::
Zarobić ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na godzinę do lodówki. Wyłożyć nim formę do pieczenia i rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Żółtka dokładnie wymieszać z cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto z owocami. Piec w piekarniku w temp.175 stopni C przez około 50 minut. Po prostu "Niebo w gębie" :)

2. Ryż jaśminowy z liczi
Składniki:
- puszka owoców liczi w zalewie
- 2 szklanki mleczka kokosowego
- prażone wiórki kokosowe
- niepełna szklanka ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Dodać mleczko kokosowe i cukier, doprowadzić do wrzenia. Gotować mieszając na małym ogniu aż zgęstnieje. Ryż i owoce liczi podzielić na 4 porcje, owoce układać na „pierzynce” z ryżu. Całość obficie optuszyć złotymi wiórkami kokosowymi. Deser podaję w miseczkach wykonanych z połówek skorupki orzecha kokosowego. Smacznego :)

A oto sałatka owocowa - "bomba witaminowa" - na wszelkie okazje, pyszna i zdrowa :)
Składniki( ilości w/g gustu):
- ananas
- granat
- 2 kiwi
- winogrono
- banan
- mandarynki
- mango z puszki
- owoce liczi z puszki
- brzoskwinie
- kisiel w ulubionym smaku
Przygotowanie:
Z ananasa przekrojonego na pół wydrążyć środek. Wszystkie owoce pokroić w kostkę. Ugotować kisiel i wymieszać z owocami. Włożyć do miseczek z połówek ananasa, udekorować fantazyjnie i smakować z rozkoszą :)


Ewidentnie widać, że kolejna autorka korzystała z tej strony : http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce/owoce-egzotyczne-w-kuchni-%11-liczi.html

magdax78Liczi - niezliczone bogactwo witamin (B,C,E,K,H), miktoelementów...ten owoc to istny eliksir zycia :)
Przykuwa uwagę swym wyglądem, przypominając małego, czerwonego jeżyka :) Mozna je jesc na surowo, z puszki, pieczone, gotowane lub jako orzeszki.

W Chinach, wierzą, że jedzenie liczi wzmacnia serce, zmniejszapoziom LDL "złego" cholesterolu, ma właściwości rozszerzające naczynia, co niezwykle przydatne w profilaktyce miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, działa wzmacniająco.
Podobno to najsilniejszy afrodyzjak. Nie bez powodu w Indiach nazywane jest "owocem miłości".

Osobiscie polecam owoce liczi swieze, jedzone "na surowo"
Oto przepis na szybki, pyszny, orzeźwiający koktajl o obłędnym wyglądzie :)
200 g jogurtu greckiego
150 g świeżych lub mrożonych malin
16 owoców liczi
kostki lodu
odrobina soku z cytryny do smaku
1-2 łyżki płynnego miodu

Liczi obrać i pozbawić pestek. Cztery pierwsze składniki umieścić w blenderze i zmiksować, dodać sok z cytryny i miód, dobrze wymieszać. Podawać natychmiast.


--------------------------
Ostatnio edytowane przez: magdax78
Data: 2011-04-18 08:05:20
--------------------------


Przepis zaczerpnięty z tej strony : http://www.beawkuchni.com/2010/07/maliny-i-liczi-orzezwiajacy-koktajl-i-sorbet.html

beksa666Liczi - Tropikalna śliwka z Chin jest przede wszystkim wykorzystywana jako produkt kulinarny, ale ostatnio zyskuje coraz większą popularność w medycynie. Jest niskokaloryczne, zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, tyle błonnika co jabłko i poziom potasu porównywalny z bananem.
Ostatnie badania wykazały, ze liczi posiada wyjątkowe właściwości hamujące rozwój raka piersi.
Jesli ktos szuka dobrego przepisu na danie z dodatkiem liczi to proponuje ~Sałatke z krewetkami, owocami liczi i oscypkiem~
Skladniki:
krewetki koktajlowe, paluszki krabowe, koperek, masło, truskawki, owoce liczi w syropie, sałata lodowa, oscypek,łagodny sos vinegret.

Krewetki i paluszki krabowe podsmażamy na masełku z koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem na talerzu układamy porwana sałatę lodowa, posypujemy ja krewetkami i kroimy truskawki i liczi na ćwiartki. Ser kroimy w kosteczkę niezbyt drobna i polewamy wszystko łagodnym sosem vinegret.
Pyszne, pozywne i zdrowe :)

--------------------------
Ostatnio edytowane przez: beksa666
Data: 2011-04-18 18:06:45
--------------------------


http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Salatka_z_krewetkami__owocami_liczi_i_oscypkiem,,-2881238,9495.html

klaudisiiiaLiczi jest to słodki owoc, zawierający sporo wit C
Polecam ciasto z owocami liczi.

Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka

Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.




Również i te przepisy "zapożyczone" - http://www.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=2979&id=32&table=theme&katalog=1&offset=15, http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/nalesniki_z_liczi


Ja już wcześniej dostrzegłam te plagiaty, jednak dopiero po tym jak już jedna osoba je "ujawniła" to uznałam, że to niesprawiedliwie w stosunku do tych, którzy włożyli dużo pracy w swoje prace konkursowe. Sama jutro zabieram się do pisania :). Powodzenia dla uczciwych.
Mam nadzieję, że zawstydzi to niektórych i będzie nauczką, by następnym razem tak nie robić.


 

niezapominajka
Warszawa
2011-04-18 19:49
@akinoreff - kawał dobrej roboty!! Plagiat to forma oszustwa i myślę, że żadna z Nas nie chciałaby by ktoś podszywał się pod jej tekst. Także dziewczyny, nie łatwiej ruszyć trochę wyobraźnią niż kopiować cudze teksty?
 
 
 
 
Jeśli chcesz być informowany na
bieżąco zapisz się do newslettera.
Twoje dane
Imię i nazwisko:
E-mail:
*
 
 
anuluj wybór
 
 
 
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.