Liczi - Tropikalna śliwka z Chin jest przede wszystkim wykorzystywana jako produkt kulinarny, ale ostatnio zyskuje coraz większą popularność w medycynie. Jest niskokaloryczne, zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, tyle błonnika co jabłko i poziom potasu porównywalny z bananem.
Ostatnie badania wykazały, ze liczi posiada wyjątkowe właściwości hamujące rozwój raka piersi.
Jesli ktos szuka dobrego przepisu na danie z dodatkiem liczi to proponuje ~Sałatke z krewetkami, owocami liczi i oscypkiem~
Skladniki:
krewetki koktajlowe, paluszki krabowe, koperek, masło, truskawki, owoce liczi w syropie, sałata lodowa, oscypek,łagodny sos vinegret.
Krewetki i paluszki krabowe podsmażamy na masełku z koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem na talerzu układamy porwana sałatę lodowa, posypujemy ja krewetkami i kroimy truskawki i liczi na ćwiartki. Ser kroimy w kosteczkę niezbyt drobna i polewamy wszystko łagodnym sosem vinegret.
Pyszne, pozywne i zdrowe :)
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: beksa666
Data: 2011-04-18 18:06:45
--------------------------
Jeśli nie należysz jeszcze do społeczności doURODY.pl
koniecznie zobacz jakie korzyści płyną z
rejestracji i załóż sobie konto!


Weź udział w konkursie "Tropikalne szaleństwo z Farmoną!"
Liczi jest to słodki owoc, zawierający sporo wit C
Polecam ciasto z owocami liczi.
Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.
Polecam ciasto z owocami liczi.
Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.
Witam Serdecznie!!!
Mam dziś zaszczyt zaprosić Państwa do "Tropikalnej kuchni KasiKasi".
Za moim pośrednictwem przeniesiemy się do pięknego i gorącego zakątku na świecie jakim są WYSPY TROPIKALNE.
W menu jakie dziś dla Was przygotowałam króluje egzotyczny owoc LICZI, który rozpali Wasz apetyt do czerwoności. Oprócz dania głównego i deseru przygotowałam również egzotyczny koktajl dzięki, któremu skutecznie zaspokoimy nasze pragnienie.
Daniem głównym będzie- Egzotyczny Schab z perłami
Do jego przygotowania potrzebujemy:
30 dag schabu bez kości
1 puszka liczi w syropie
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka mielonego pieprzu
4 łyżki oleju sezamowego
przyprawa 5 smaków
2 łyżki pokrojonego w paski bambusa z puszki
1 marchew ( wykrojona w kulki i ugotowana )
1 łyżka mleka kokosowego
1 szklanka wody
½ szklanki syropu od liczi
Jak go w prosty sposób przygotować? Proszę zobaczyć!
Schab kroimy w średniej wielkości paseczki . Następie nacieramy sosem sojowym z dodatkiem 1 łyżki oleju. I tak postawiamy go na 10 minut . Rozgrzewamy w woku olej i smażymy nasz schabik aż się zarumieni . Potem zalewamy go wodą i syropem od liczi i całość dusimy ok. 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawą 5 smaków , wrzucamy bambus , liczi , marchew i dalej dusimy przez 10 minut. Na koniec pozostaje nam tylko dolać mleko kokosowe i schab mamy już gotowy.
Na deser proponuję- Mistrzowskie naleśniki z liczi
Produkty jakie będą nam potrzebne do jego przygotowania to:
ok. 1 litra mleka
2 jaja
ok. 2 szklanek mąki
sól
olej do smażenia
250g śmietany kremówki (30%)
250g owoców liczi
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Z mleka, jajek, mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Następnie dodajemy szczyptę soli do smaku. Z przygotowanego ciasta smażymy niezbyt grubych rozmiarów naleśniki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Owoce obieramy ze skórki i usuwamy z nich zbędne pestki. Na każdy naleśnik kładziemy 1-2 łyżki bitej śmietany i 2-3 owoce liczi, składamy na 4. Tak przygotowane naleśniki podajemy na ciepło. Dla ozdoby można je posypać startą czekoladą.
Na uwieńczenie tak wyśmienitego poczęstunku na koniec proponuję- Koktajl z liczi, którego przygotowanie jest dziecinnie proste.
Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
2 kg liczi
sok z połowy limonki
listki mięty
Przygotowanie:
Liczi dokładnie obieramy z łupinek i usuwamy pestki. Połowę zmiksowanych owoców bardzo drobno siekamy a druga połowę miksujemy. Następnie łączymy razem i dodajemy sok z limonki. Wlewamy do wysokich szklanek i wkładamy je do lodówki w celu schłodzenia. Jeszcze tylko pozostaje nam udekorować je kolorowymi parasoleczkami i koktajl jest gotowy do spożycia:)
Gorąco dziękuję Państwu za uwagę i życzę SMACZNEGO!!!
PS.Ten Słodki i aromatyczny owoc liczi nie tylko pokochali kucharze na całym świecie ale został on również doceniony przez firmy kosmetyczne. Wyciąg z owoców liczi ma wysoką zawartość witaminy C dzięki której wymiata wolne rodniki. Alfahydroksykwasy oraz węglowodany owoców działają złuszczająco i nawilżająco, to pobudza regenerację komórek. W połączeniu z witaminą C stymuluje syntezę kolagenu. Dlatego też w drogeriach nie brak perfum, kremów, pilingów, masek, olejków do masażu i maseł do ciała z wyciągiem z liczi.
Ja osobiście wyhodowałam sobie w doniczce drzewko z pestki liczi. którą przywiozłam będąc na wakacjach w ciepłych krajach. Stoi u mnie w salonie. Niedawno mi pięknie zakwitło teraz czekam aż zaowocuje by cieszyć się we własnym domu namiastką wakacji w tropikach.
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: kasiakasia
Data: 2011-04-19 19:49:27
--------------------------
Mam dziś zaszczyt zaprosić Państwa do "Tropikalnej kuchni KasiKasi".
Za moim pośrednictwem przeniesiemy się do pięknego i gorącego zakątku na świecie jakim są WYSPY TROPIKALNE.
W menu jakie dziś dla Was przygotowałam króluje egzotyczny owoc LICZI, który rozpali Wasz apetyt do czerwoności. Oprócz dania głównego i deseru przygotowałam również egzotyczny koktajl dzięki, któremu skutecznie zaspokoimy nasze pragnienie.
Daniem głównym będzie- Egzotyczny Schab z perłami
Do jego przygotowania potrzebujemy:
30 dag schabu bez kości
1 puszka liczi w syropie
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka mielonego pieprzu
4 łyżki oleju sezamowego
przyprawa 5 smaków
2 łyżki pokrojonego w paski bambusa z puszki
1 marchew ( wykrojona w kulki i ugotowana )
1 łyżka mleka kokosowego
1 szklanka wody
½ szklanki syropu od liczi
Jak go w prosty sposób przygotować? Proszę zobaczyć!
Schab kroimy w średniej wielkości paseczki . Następie nacieramy sosem sojowym z dodatkiem 1 łyżki oleju. I tak postawiamy go na 10 minut . Rozgrzewamy w woku olej i smażymy nasz schabik aż się zarumieni . Potem zalewamy go wodą i syropem od liczi i całość dusimy ok. 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawą 5 smaków , wrzucamy bambus , liczi , marchew i dalej dusimy przez 10 minut. Na koniec pozostaje nam tylko dolać mleko kokosowe i schab mamy już gotowy.
Na deser proponuję- Mistrzowskie naleśniki z liczi
Produkty jakie będą nam potrzebne do jego przygotowania to:
ok. 1 litra mleka
2 jaja
ok. 2 szklanek mąki
sól
olej do smażenia
250g śmietany kremówki (30%)
250g owoców liczi
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Z mleka, jajek, mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Następnie dodajemy szczyptę soli do smaku. Z przygotowanego ciasta smażymy niezbyt grubych rozmiarów naleśniki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Owoce obieramy ze skórki i usuwamy z nich zbędne pestki. Na każdy naleśnik kładziemy 1-2 łyżki bitej śmietany i 2-3 owoce liczi, składamy na 4. Tak przygotowane naleśniki podajemy na ciepło. Dla ozdoby można je posypać startą czekoladą.
Na uwieńczenie tak wyśmienitego poczęstunku na koniec proponuję- Koktajl z liczi, którego przygotowanie jest dziecinnie proste.
Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
2 kg liczi
sok z połowy limonki
listki mięty
Przygotowanie:
Liczi dokładnie obieramy z łupinek i usuwamy pestki. Połowę zmiksowanych owoców bardzo drobno siekamy a druga połowę miksujemy. Następnie łączymy razem i dodajemy sok z limonki. Wlewamy do wysokich szklanek i wkładamy je do lodówki w celu schłodzenia. Jeszcze tylko pozostaje nam udekorować je kolorowymi parasoleczkami i koktajl jest gotowy do spożycia:)
Gorąco dziękuję Państwu za uwagę i życzę SMACZNEGO!!!
PS.Ten Słodki i aromatyczny owoc liczi nie tylko pokochali kucharze na całym świecie ale został on również doceniony przez firmy kosmetyczne. Wyciąg z owoców liczi ma wysoką zawartość witaminy C dzięki której wymiata wolne rodniki. Alfahydroksykwasy oraz węglowodany owoców działają złuszczająco i nawilżająco, to pobudza regenerację komórek. W połączeniu z witaminą C stymuluje syntezę kolagenu. Dlatego też w drogeriach nie brak perfum, kremów, pilingów, masek, olejków do masażu i maseł do ciała z wyciągiem z liczi.
Ja osobiście wyhodowałam sobie w doniczce drzewko z pestki liczi. którą przywiozłam będąc na wakacjach w ciepłych krajach. Stoi u mnie w salonie. Niedawno mi pięknie zakwitło teraz czekam aż zaowocuje by cieszyć się we własnym domu namiastką wakacji w tropikach.
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: kasiakasia
Data: 2011-04-19 19:49:27
--------------------------
Danie, które polecam to tort z liczi.
Przygotowujemy słodką bezę w formie 3 blatów. Na wieczór obrane ze skórki liczi zalewamy w tequili, tak nabierają "mocy" przez całą noc. Rano przekładamy warstwowo: beza-liczi-bez-liczi beza-liczi.
Ciacho to to jak walka anielskiej bezy z piekielną mocą liczi!!!
Mozna z liczi robic jeszcze syropy i kompoty.
Przygotowujemy słodką bezę w formie 3 blatów. Na wieczór obrane ze skórki liczi zalewamy w tequili, tak nabierają "mocy" przez całą noc. Rano przekładamy warstwowo: beza-liczi-bez-liczi beza-liczi.
Ciacho to to jak walka anielskiej bezy z piekielną mocą liczi!!!
Mozna z liczi robic jeszcze syropy i kompoty.
Sztuka kulinarna: owoce liczi są wykorzystywane w kuchni. Po usunięciu skórki i pestki z owoców robi się kompoty i syrop. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi. Jadane także na surowo. Można je dodawać do sałatek owocowych, podawać z likierem, śmietaną lub lodami. W Chinach suszone na podobieństwo rodzynek.
Danie jakie przyrządziłabym z owocem liczi :
Byłaby to egzotyczna sałatka,z truskawek,bananów,ananasów oraz porzeczek,zajadałabym się nią gdzieś daleko,siedząc w swoim ogródku.Słuchając świergotu ptaków,szumu strumyka.Patrząc na zielone drzewa i trawę.byłabym w swoim świecie i o nim całym zapomniała.Wszystko to zawdzięczam temu owocowi.Dzięki niemu mogę poczuć trochę egzotyki w swoim ogródku :)
Danie jakie przyrządziłabym z owocem liczi :
Byłaby to egzotyczna sałatka,z truskawek,bananów,ananasów oraz porzeczek,zajadałabym się nią gdzieś daleko,siedząc w swoim ogródku.Słuchając świergotu ptaków,szumu strumyka.Patrząc na zielone drzewa i trawę.byłabym w swoim świecie i o nim całym zapomniała.Wszystko to zawdzięczam temu owocowi.Dzięki niemu mogę poczuć trochę egzotyki w swoim ogródku :)
klaudisiiiaLiczi jest to słodki owoc, zawierający sporo wit C
Polecam ciasto z owocami liczi.
Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.
przepis z tej strony :
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce/owoce-egzotyczne-w-kuchni-%11-liczi.html
Polecam ciasto z owocami liczi.
Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.
przepis z tej strony :
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce/owoce-egzotyczne-w-kuchni-%11-liczi.html
@ona12345 - czujna jesteś :) i dobrze!
Niestety, i ja znalazłam plagiaty. Ich liczba jest przerażająca. :(
jolunia559Owoce wymagają szybkiego transportu, gdyż dojrzewają tylko na drzewach, a zbierane są w pełni dojrzałości. Są nietrwałe, przechowywane w temperaturze pokojowej zaczynają się psuć już po 2-3 dniach. Tylko niektóre odmiany można przechowywać w chłodniach do 10 tygodni.
ja stosuję ten owoc robiąc zabójczą sałatkę z wędzonego kurczak.Kroję wędzonego kurczaka,abnanasa,cebulę czerwoną,liczi i dodaję kukurydzę.Potem tylko odrobina majonezu i pyszna sałatka gotowa!
http://www.kfd.pl/liczi-82518.html
blackangel1989Ja bym zrobiła z liczi za razem coś oryginalnego , prostego i smacznego ...
proponuję więc naleśniki z liczi ,polane delikatnie czekoladą - PYSZNOŚCI ! do których podała bym koktail z Liczi : Koktajl z liczi:
lód
180 ml wody gazowanej
225 ml wódki
225 ml syropu z liczi, z puszki
85 ml soku z żurawiny
4 liczi do przybrania
Wykonanie :
Do 4 szklanek wrzucić lód. Rozlać wodę gazowaną. Wlać wódkę i syrop z liczi. Rozlać do każdej ze szklanek sok żurawinowy. Do każdej ze szklanek wrzucić po jednym owocu liczi dla dekoracji.( jeśli ktoś woli bezalkoholowe nie dolewać wódki - również będzie baaardzo pyszne ) :-D
a jeśli chodzi o coś egzotycznego i kolorowego to proponuję taką Liczi-owocową sałatkę :
250 g liczi
250 g winogron
1/2 melona
2 kiwi
1 gruszka
sos:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
150 ml soku z winogron
15 ml Pernodu
Wydrążyć miąższ melona okrągłą łyżką. Liczi obrać, wyjąć pestki, kiwi pokroić w plastry, gruszkę pokroić w kostkę. Zmiksować składniki sosu i polać owoce. ;-)
Ps : moja taka uwaga - ja robię tą sałatkę bez sosu - by była bardziej zdrowsza i nie szła w boczki ;-)
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: blackangel1989
Data: 2011-04-14 13:19:12
--------------------------
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-5978_koktajl-z-liczi.html
Ewa_RadomWieprzowina z owocami liczi
Składniki
karkówka 1 kilogramów
owoc liczi 2 szklanek
jajko 1 sztuk
olej 4.1 szklanek
mąka ziemniaczana według uznania
ząbek czosnku 1 sztuk
wódka 3 łyżek stołowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
przyprawa "5 przypraw" 0.25 łyżek deserowych
sól 0.5 łyżek deserowych
kompot z liczi 1 szklanek
Vegeta 0.5 łyżek deserowych
ketchup 2 łyżek stołowych
ocet 3 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mięso pokrajać w kawałki o wymiarach 3 x 4 i 1 /2 cm. Każdy kawałek naciąć z jednej strony w kratkę o szerokości 1 cm. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso, dokładnie wymieszać ręką, odstawić na 30 min w temperaturze pokojowej. Owoce liczi osączyć, przeciąć na pół, sok wymieszać z pozostałymi składnikami sosu z liczi. Mięso przełożyć do sita, osączyć. Roztrzepać jajo w misce, przełożyć do niej mięso, wymieszać.
Obtoczyć wieprzowinę w mące ziemniaczanej, strzepać nadmiar, odłożyć na talerz. Garnek lub rondel postawić na dużym ogniu, wlać 4 szklanki oleju, po 5 min sprawdzić temperaturę. Połowę mięsa kłaść
pojedynczo w gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor przełożyć do cedzaka. Smażyć drugą połowę.
Metalowym sitkiem zebrać zanieczyszczenia z oleju, olej mocno rozgrzać, wsypać przesmażone mięso, smażyć na ciemnozłoty kolor, przelać olej z mięsem do cedzaka ustawionego na garnku. Łyżkę oleju wlać na gorącą patelnię, dodać czosnek, smażyć do zrumienienia, czosnek wybrać. Wlać alkohol i zamieszany sos, mieszając doprowadzić do zagotowania. Dodać liczi, mieszając zagotować, spróbować, w razie potrzeby doprawić solą, cukrem lub octem. Wlać olej sezamowy, zamieszać. Dodać usmażone kawałki mięsa, wymieszać. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 6-8 osób - z ryżem i zupą
Uwagi:
wódka lub wino białe wytrawne, olej sezamowy lub inny
Marynata: łyżki sosu sojowego 1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina 1/4 łyżeczki "pięciu przypraw" lub cynamon 1/2 łyżeczki soli
Sos z liczi: soku z kompotu liczi 1/2 łyżeczki "Jarzynki" lub "Vegety" 2 łyżki keczupu 3 łyżki octu (5%) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru
http://www.otoprzepisy.pl/przepis/wieprzowina-z-owocami-liczi/2230/
marcellkaNoodle z kurczakiem i liczi
400 g piersi kurczaka
1 cebula
1 chili
ok. 8 owoców liczi
1 łyżka syropu cukrowego lub miodu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 kalafior
olej do smażenia
makaron noodle lub inny pszenny nitki grubsze
Krok 1.
Kalafiora kroję na różyczki i wrzucam go do gorącej wody na ok. 5-10 minut.
Liczi wyjmuję z łupinek i dzielę na mniejsze części wykrawając pestkę.
Krok 2.
Cebulę kroję w kostkę a chili w paseczki.
Krok 3.
Na oleju podsmażam cebulę i chili, a jak już będą szkliste to wrzucam kurczaka, doprawiam przyprawami i
dodaję syrop cukrowy lub miód. Mieszam.
Krok 4.
Gdy kurczak jest już jasny to dodaję liczi i kalafiora, mieszam, dodaję ugotowany makaron i polewam sosem sojowym. Nakładam na talerz, smacznego.
Owoce liczi są wykorzystywane w kuchni. Po usunięciu skórki i pestki z owoców robi z nich kompoty i syrop. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi. Najlepiej jednak smakuje na surowo. Można go dodawać do sałatek owocowych, podawać z likierem, śmietaną lub lodami. W Chinach suszone na podobieństwo rodzynek.
http://kotlet.tv/noodle-z-kurczakiem-i-liczi
jolunia559Owoce wymagają szybkiego transportu, gdyż dojrzewają tylko na drzewach, a zbierane są w pełni dojrzałości. Są nietrwałe, przechowywane w temperaturze pokojowej zaczynają się psuć już po 2-3 dniach. Tylko niektóre odmiany można przechowywać w chłodniach do 10 tygodni.
ja stosuję ten owoc robiąc zabójczą sałatkę z wędzonego kurczak.Kroję wędzonego kurczaka,abnanasa,cebulę czerwoną,liczi i dodaję kukurydzę.Potem tylko odrobina majonezu i pyszna sałatka gotowa!
http://www.kfd.pl/liczi-82518.html
blackangel1989Ja bym zrobiła z liczi za razem coś oryginalnego , prostego i smacznego ...
proponuję więc naleśniki z liczi ,polane delikatnie czekoladą - PYSZNOŚCI ! do których podała bym koktail z Liczi : Koktajl z liczi:
lód
180 ml wody gazowanej
225 ml wódki
225 ml syropu z liczi, z puszki
85 ml soku z żurawiny
4 liczi do przybrania
Wykonanie :
Do 4 szklanek wrzucić lód. Rozlać wodę gazowaną. Wlać wódkę i syrop z liczi. Rozlać do każdej ze szklanek sok żurawinowy. Do każdej ze szklanek wrzucić po jednym owocu liczi dla dekoracji.( jeśli ktoś woli bezalkoholowe nie dolewać wódki - również będzie baaardzo pyszne ) :-D
a jeśli chodzi o coś egzotycznego i kolorowego to proponuję taką Liczi-owocową sałatkę :
250 g liczi
250 g winogron
1/2 melona
2 kiwi
1 gruszka
sos:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
150 ml soku z winogron
15 ml Pernodu
Wydrążyć miąższ melona okrągłą łyżką. Liczi obrać, wyjąć pestki, kiwi pokroić w plastry, gruszkę pokroić w kostkę. Zmiksować składniki sosu i polać owoce. ;-)
Ps : moja taka uwaga - ja robię tą sałatkę bez sosu - by była bardziej zdrowsza i nie szła w boczki ;-)
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: blackangel1989
Data: 2011-04-14 13:19:12
--------------------------
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-5978_koktajl-z-liczi.html
Ewa_RadomWieprzowina z owocami liczi
Składniki
karkówka 1 kilogramów
owoc liczi 2 szklanek
jajko 1 sztuk
olej 4.1 szklanek
mąka ziemniaczana według uznania
ząbek czosnku 1 sztuk
wódka 3 łyżek stołowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
przyprawa "5 przypraw" 0.25 łyżek deserowych
sól 0.5 łyżek deserowych
kompot z liczi 1 szklanek
Vegeta 0.5 łyżek deserowych
ketchup 2 łyżek stołowych
ocet 3 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mięso pokrajać w kawałki o wymiarach 3 x 4 i 1 /2 cm. Każdy kawałek naciąć z jednej strony w kratkę o szerokości 1 cm. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso, dokładnie wymieszać ręką, odstawić na 30 min w temperaturze pokojowej. Owoce liczi osączyć, przeciąć na pół, sok wymieszać z pozostałymi składnikami sosu z liczi. Mięso przełożyć do sita, osączyć. Roztrzepać jajo w misce, przełożyć do niej mięso, wymieszać.
Obtoczyć wieprzowinę w mące ziemniaczanej, strzepać nadmiar, odłożyć na talerz. Garnek lub rondel postawić na dużym ogniu, wlać 4 szklanki oleju, po 5 min sprawdzić temperaturę. Połowę mięsa kłaść
pojedynczo w gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor przełożyć do cedzaka. Smażyć drugą połowę.
Metalowym sitkiem zebrać zanieczyszczenia z oleju, olej mocno rozgrzać, wsypać przesmażone mięso, smażyć na ciemnozłoty kolor, przelać olej z mięsem do cedzaka ustawionego na garnku. Łyżkę oleju wlać na gorącą patelnię, dodać czosnek, smażyć do zrumienienia, czosnek wybrać. Wlać alkohol i zamieszany sos, mieszając doprowadzić do zagotowania. Dodać liczi, mieszając zagotować, spróbować, w razie potrzeby doprawić solą, cukrem lub octem. Wlać olej sezamowy, zamieszać. Dodać usmażone kawałki mięsa, wymieszać. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 6-8 osób - z ryżem i zupą
Uwagi:
wódka lub wino białe wytrawne, olej sezamowy lub inny
Marynata: łyżki sosu sojowego 1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina 1/4 łyżeczki "pięciu przypraw" lub cynamon 1/2 łyżeczki soli
Sos z liczi: soku z kompotu liczi 1/2 łyżeczki "Jarzynki" lub "Vegety" 2 łyżki keczupu 3 łyżki octu (5%) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru
http://www.otoprzepisy.pl/przepis/wieprzowina-z-owocami-liczi/2230/
marcellkaNoodle z kurczakiem i liczi
400 g piersi kurczaka
1 cebula
1 chili
ok. 8 owoców liczi
1 łyżka syropu cukrowego lub miodu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 kalafior
olej do smażenia
makaron noodle lub inny pszenny nitki grubsze
Krok 1.
Kalafiora kroję na różyczki i wrzucam go do gorącej wody na ok. 5-10 minut.
Liczi wyjmuję z łupinek i dzielę na mniejsze części wykrawając pestkę.
Krok 2.
Cebulę kroję w kostkę a chili w paseczki.
Krok 3.
Na oleju podsmażam cebulę i chili, a jak już będą szkliste to wrzucam kurczaka, doprawiam przyprawami i
dodaję syrop cukrowy lub miód. Mieszam.
Krok 4.
Gdy kurczak jest już jasny to dodaję liczi i kalafiora, mieszam, dodaję ugotowany makaron i polewam sosem sojowym. Nakładam na talerz, smacznego.
Owoce liczi są wykorzystywane w kuchni. Po usunięciu skórki i pestki z owoców robi z nich kompoty i syrop. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi. Najlepiej jednak smakuje na surowo. Można go dodawać do sałatek owocowych, podawać z likierem, śmietaną lub lodami. W Chinach suszone na podobieństwo rodzynek.
http://kotlet.tv/noodle-z-kurczakiem-i-liczi
wiewiorczakNO JAK wiadomo sałatka owocowa z liczi jest chyba najbardziej znana i popularna ,no i oczywiscie szybka i zdrowa no idealna na wiosne i lato i nie ma co liczyc kalorii no bo wiadomo po takiej nie zgrubniemy.ale dobre zastosowanie ma liczi w sałatkach nie tylko owocowych ale ja lubie od czasu do czasu zafundowac sobe z krewetkami oraz z oscypkiem.
krewetki koktajlowe
paluszki krabowe
koperek
masło
truskawki
owoce liczi w syropie lub nie
sałata lodowa
oscypek
łagodny sos vinegret .sposób przyrzadzenia to:Krewetki i paluszki krabowe podsmażamy na masełku z koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem na talerzu układamy porwana sałate lodowa, posypujemy ja krewetkami i kroimy truskawki i liczi na cwiartki. Ser kroimy w kosteczke niezbyt drobna i polewamy wszystko lagodnym sosem vinegret ,no takze oczywiscie drinki z liczi sa dobre no i liczi w syropie wiec od czasu do czasu warto zaszalec z naszym podniebieniem.
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Salatka_z_krewetkami__owocami_liczi_i_oscypkiem,,-2881238,9495.html
angelisiaa018Ja proponuję przepyszne ciasto z tymi kusząco słodkimi małymi owocami:)
Ciasto z owocami liczi!
Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.
Polecam.Ciasto jest pyszne i słodkie:)
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce/owoce-egzotyczne-w-kuchni-%11-liczi.html
cacauatlieUwielbiam liczi, poznałam je kilka lat temu wraz z pomelo, odrazu przypadliśmy sobie do gustu.
Chętnie wykorzystuję go w gastronomii- dodaję owoc do naleśników, sałatki owocowej oraz ciast. Często również używam liczi do produkcji kompotów oraz różnego typu syropów. Owoc dzięki zawartości glukozy i fruktozy ma przyjemny, lekko słodkawy smak, dlatego lubie podawać go w formie sorbetu :)
Liczi suszę i służą mi jako orzeszki, dodaję je do różnego typu deserów.
Wieczorami, szczególnie zima, gdy siędzę przy kominku wypijam kieliszek włsnoręcznie robionego likierku z liczi:)
Sałatka z liczi
Składniki:
• 25 dag makaronu mini rurki
• 30 dag piersi z kurczaka
• opakowanie liczi w zalewie
• 2 ogórki korniszony
• pół puszki groszku
• sól
• pieprz
• ząbek czosnku
• przyprawa do kurczaka
Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w bardzo małą kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju. Liczi odsączamy z zalewy, kroimy w paseczki. Korniszony kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, ząbkiem czosnku (drobno pokrojony).
Polecam szczególnie na upalne dni, przepis szybki i prosty :)
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: cacauatlie
Data: 2011-04-15 21:10:28
--------------------------
http://gotowanie.onet.pl/36833,0,1,salatka_z_liczi,ksiazka_przepis.html
margolcia74Kocham liczi - słodkie owoce o jasno-brązowej skórce, które należy starannie obierać, bo wewnętrz kryje się bardzo gorzka pestka i muszę uważać aby jej nie ugryść :) Ten soczysty owoc, niegdyś importowany wyłącznie z Chin był bardzo drogi, ale teraz można go nabyć z łatwością zarówno na "świeżo" jak i w puszce, w słodkim i pysznym syropie. Owoce liczi przypominają kształtem maliny, ale są od nich większe i pokryte są cienką suchą, gruzełkowatą skorupką koloru jaskrawo karminowego, żółtego lub żółtobrązowego. Tylko z dojrzałego owocu skorupka daje się łatwo oddzielić od miąższu, który jest galaretowaty, przezroczysto perłowy. Łamliwą skorupkę rozłupuję palcami i zjadam ze smakiem słodki aromatyczny miąższ:) Małe, okrągłe owoce o kolorach od różowego do ciemnoczerwonego, o słodkim smaku z delikatną cierpką nutą stanowią idealny dodatek do róznorodnych dań w mojej kuchni, w której często serwuję ostatnio modne - tajskie przysmaki, uwielbiane przez moich milusińskich :) Stanowią wspaniały dodatek do niejednego doskonałego deseru, ale ja również serwuję je w formie mocno schłodzonej jako "wisienkę na torcie" do przeróżnych napojów alkoholowych :)
Moje domowe propozycje z chińską śliwką zwaną liczi na każdą okazję :)
1. Mniamniusie ciasto z owocami liczi
Składniki:
- 25 dkg mąki
- 5 jajek
- 10 dkg masła
- szklanka mleka
- 25 dkg owoców liczi
Przygotowanie::
Zarobić ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na godzinę do lodówki. Wyłożyć nim formę do pieczenia i rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Żółtka dokładnie wymieszać z cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto z owocami. Piec w piekarniku w temp.175 stopni C przez około 50 minut. Po prostu "Niebo w gębie" :)
2. Ryż jaśminowy z liczi
Składniki:
- puszka owoców liczi w zalewie
- 2 szklanki mleczka kokosowego
- prażone wiórki kokosowe
- niepełna szklanka ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Dodać mleczko kokosowe i cukier, doprowadzić do wrzenia. Gotować mieszając na małym ogniu aż zgęstnieje. Ryż i owoce liczi podzielić na 4 porcje, owoce układać na „pierzynce” z ryżu. Całość obficie optuszyć złotymi wiórkami kokosowymi. Deser podaję w miseczkach wykonanych z połówek skorupki orzecha kokosowego. Smacznego :)
A oto sałatka owocowa - "bomba witaminowa" - na wszelkie okazje, pyszna i zdrowa :)
Składniki( ilości w/g gustu):
- ananas
- granat
- 2 kiwi
- winogrono
- banan
- mandarynki
- mango z puszki
- owoce liczi z puszki
- brzoskwinie
- kisiel w ulubionym smaku
Przygotowanie:
Z ananasa przekrojonego na pół wydrążyć środek. Wszystkie owoce pokroić w kostkę. Ugotować kisiel i wymieszać z owocami. Włożyć do miseczek z połówek ananasa, udekorować fantazyjnie i smakować z rozkoszą :)
Ewidentnie widać, że kolejna autorka korzystała z tej strony : http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce/owoce-egzotyczne-w-kuchni-%11-liczi.html
magdax78Liczi - niezliczone bogactwo witamin (B,C,E,K,H), miktoelementów...ten owoc to istny eliksir zycia :)
Przykuwa uwagę swym wyglądem, przypominając małego, czerwonego jeżyka :) Mozna je jesc na surowo, z puszki, pieczone, gotowane lub jako orzeszki.
W Chinach, wierzą, że jedzenie liczi wzmacnia serce, zmniejszapoziom LDL "złego" cholesterolu, ma właściwości rozszerzające naczynia, co niezwykle przydatne w profilaktyce miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, działa wzmacniająco.
Podobno to najsilniejszy afrodyzjak. Nie bez powodu w Indiach nazywane jest "owocem miłości".
Osobiscie polecam owoce liczi swieze, jedzone "na surowo"
Oto przepis na szybki, pyszny, orzeźwiający koktajl o obłędnym wyglądzie :)
200 g jogurtu greckiego
150 g świeżych lub mrożonych malin
16 owoców liczi
kostki lodu
odrobina soku z cytryny do smaku
1-2 łyżki płynnego miodu
Liczi obrać i pozbawić pestek. Cztery pierwsze składniki umieścić w blenderze i zmiksować, dodać sok z cytryny i miód, dobrze wymieszać. Podawać natychmiast.
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: magdax78
Data: 2011-04-18 08:05:20
--------------------------
Przepis zaczerpnięty z tej strony : http://www.beawkuchni.com/2010/07/maliny-i-liczi-orzezwiajacy-koktajl-i-sorbet.html
beksa666Liczi - Tropikalna śliwka z Chin jest przede wszystkim wykorzystywana jako produkt kulinarny, ale ostatnio zyskuje coraz większą popularność w medycynie. Jest niskokaloryczne, zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, tyle błonnika co jabłko i poziom potasu porównywalny z bananem.
Ostatnie badania wykazały, ze liczi posiada wyjątkowe właściwości hamujące rozwój raka piersi.
Jesli ktos szuka dobrego przepisu na danie z dodatkiem liczi to proponuje ~Sałatke z krewetkami, owocami liczi i oscypkiem~
Skladniki:
krewetki koktajlowe, paluszki krabowe, koperek, masło, truskawki, owoce liczi w syropie, sałata lodowa, oscypek,łagodny sos vinegret.
Krewetki i paluszki krabowe podsmażamy na masełku z koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem na talerzu układamy porwana sałatę lodowa, posypujemy ja krewetkami i kroimy truskawki i liczi na ćwiartki. Ser kroimy w kosteczkę niezbyt drobna i polewamy wszystko łagodnym sosem vinegret.
Pyszne, pozywne i zdrowe :)
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: beksa666
Data: 2011-04-18 18:06:45
--------------------------
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Salatka_z_krewetkami__owocami_liczi_i_oscypkiem,,-2881238,9495.html
klaudisiiiaLiczi jest to słodki owoc, zawierający sporo wit C
Polecam ciasto z owocami liczi.
Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.
Również i te przepisy "zapożyczone" - http://www.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=2979&id=32&table=theme&katalog=1&offset=15, http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/nalesniki_z_liczi
Ja już wcześniej dostrzegłam te plagiaty, jednak dopiero po tym jak już jedna osoba je "ujawniła" to uznałam, że to niesprawiedliwie w stosunku do tych, którzy włożyli dużo pracy w swoje prace konkursowe. Sama jutro zabieram się do pisania :). Powodzenia dla uczciwych.
Mam nadzieję, że zawstydzi to niektórych i będzie nauczką, by następnym razem tak nie robić.
krewetki koktajlowe
paluszki krabowe
koperek
masło
truskawki
owoce liczi w syropie lub nie
sałata lodowa
oscypek
łagodny sos vinegret .sposób przyrzadzenia to:Krewetki i paluszki krabowe podsmażamy na masełku z koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem na talerzu układamy porwana sałate lodowa, posypujemy ja krewetkami i kroimy truskawki i liczi na cwiartki. Ser kroimy w kosteczke niezbyt drobna i polewamy wszystko lagodnym sosem vinegret ,no takze oczywiscie drinki z liczi sa dobre no i liczi w syropie wiec od czasu do czasu warto zaszalec z naszym podniebieniem.
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Salatka_z_krewetkami__owocami_liczi_i_oscypkiem,,-2881238,9495.html
angelisiaa018Ja proponuję przepyszne ciasto z tymi kusząco słodkimi małymi owocami:)
Ciasto z owocami liczi!
Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.
Polecam.Ciasto jest pyszne i słodkie:)
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce/owoce-egzotyczne-w-kuchni-%11-liczi.html
cacauatlieUwielbiam liczi, poznałam je kilka lat temu wraz z pomelo, odrazu przypadliśmy sobie do gustu.
Chętnie wykorzystuję go w gastronomii- dodaję owoc do naleśników, sałatki owocowej oraz ciast. Często również używam liczi do produkcji kompotów oraz różnego typu syropów. Owoc dzięki zawartości glukozy i fruktozy ma przyjemny, lekko słodkawy smak, dlatego lubie podawać go w formie sorbetu :)
Liczi suszę i służą mi jako orzeszki, dodaję je do różnego typu deserów.
Wieczorami, szczególnie zima, gdy siędzę przy kominku wypijam kieliszek włsnoręcznie robionego likierku z liczi:)
Sałatka z liczi
Składniki:
• 25 dag makaronu mini rurki
• 30 dag piersi z kurczaka
• opakowanie liczi w zalewie
• 2 ogórki korniszony
• pół puszki groszku
• sól
• pieprz
• ząbek czosnku
• przyprawa do kurczaka
Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w bardzo małą kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju. Liczi odsączamy z zalewy, kroimy w paseczki. Korniszony kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, ząbkiem czosnku (drobno pokrojony).
Polecam szczególnie na upalne dni, przepis szybki i prosty :)
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: cacauatlie
Data: 2011-04-15 21:10:28
--------------------------
http://gotowanie.onet.pl/36833,0,1,salatka_z_liczi,ksiazka_przepis.html
margolcia74Kocham liczi - słodkie owoce o jasno-brązowej skórce, które należy starannie obierać, bo wewnętrz kryje się bardzo gorzka pestka i muszę uważać aby jej nie ugryść :) Ten soczysty owoc, niegdyś importowany wyłącznie z Chin był bardzo drogi, ale teraz można go nabyć z łatwością zarówno na "świeżo" jak i w puszce, w słodkim i pysznym syropie. Owoce liczi przypominają kształtem maliny, ale są od nich większe i pokryte są cienką suchą, gruzełkowatą skorupką koloru jaskrawo karminowego, żółtego lub żółtobrązowego. Tylko z dojrzałego owocu skorupka daje się łatwo oddzielić od miąższu, który jest galaretowaty, przezroczysto perłowy. Łamliwą skorupkę rozłupuję palcami i zjadam ze smakiem słodki aromatyczny miąższ:) Małe, okrągłe owoce o kolorach od różowego do ciemnoczerwonego, o słodkim smaku z delikatną cierpką nutą stanowią idealny dodatek do róznorodnych dań w mojej kuchni, w której często serwuję ostatnio modne - tajskie przysmaki, uwielbiane przez moich milusińskich :) Stanowią wspaniały dodatek do niejednego doskonałego deseru, ale ja również serwuję je w formie mocno schłodzonej jako "wisienkę na torcie" do przeróżnych napojów alkoholowych :)
Moje domowe propozycje z chińską śliwką zwaną liczi na każdą okazję :)
1. Mniamniusie ciasto z owocami liczi
Składniki:
- 25 dkg mąki
- 5 jajek
- 10 dkg masła
- szklanka mleka
- 25 dkg owoców liczi
Przygotowanie::
Zarobić ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na godzinę do lodówki. Wyłożyć nim formę do pieczenia i rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Żółtka dokładnie wymieszać z cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto z owocami. Piec w piekarniku w temp.175 stopni C przez około 50 minut. Po prostu "Niebo w gębie" :)
2. Ryż jaśminowy z liczi
Składniki:
- puszka owoców liczi w zalewie
- 2 szklanki mleczka kokosowego
- prażone wiórki kokosowe
- niepełna szklanka ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Dodać mleczko kokosowe i cukier, doprowadzić do wrzenia. Gotować mieszając na małym ogniu aż zgęstnieje. Ryż i owoce liczi podzielić na 4 porcje, owoce układać na „pierzynce” z ryżu. Całość obficie optuszyć złotymi wiórkami kokosowymi. Deser podaję w miseczkach wykonanych z połówek skorupki orzecha kokosowego. Smacznego :)
A oto sałatka owocowa - "bomba witaminowa" - na wszelkie okazje, pyszna i zdrowa :)
Składniki( ilości w/g gustu):
- ananas
- granat
- 2 kiwi
- winogrono
- banan
- mandarynki
- mango z puszki
- owoce liczi z puszki
- brzoskwinie
- kisiel w ulubionym smaku
Przygotowanie:
Z ananasa przekrojonego na pół wydrążyć środek. Wszystkie owoce pokroić w kostkę. Ugotować kisiel i wymieszać z owocami. Włożyć do miseczek z połówek ananasa, udekorować fantazyjnie i smakować z rozkoszą :)
Ewidentnie widać, że kolejna autorka korzystała z tej strony : http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce/owoce-egzotyczne-w-kuchni-%11-liczi.html
magdax78Liczi - niezliczone bogactwo witamin (B,C,E,K,H), miktoelementów...ten owoc to istny eliksir zycia :)
Przykuwa uwagę swym wyglądem, przypominając małego, czerwonego jeżyka :) Mozna je jesc na surowo, z puszki, pieczone, gotowane lub jako orzeszki.
W Chinach, wierzą, że jedzenie liczi wzmacnia serce, zmniejszapoziom LDL "złego" cholesterolu, ma właściwości rozszerzające naczynia, co niezwykle przydatne w profilaktyce miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, działa wzmacniająco.
Podobno to najsilniejszy afrodyzjak. Nie bez powodu w Indiach nazywane jest "owocem miłości".
Osobiscie polecam owoce liczi swieze, jedzone "na surowo"
Oto przepis na szybki, pyszny, orzeźwiający koktajl o obłędnym wyglądzie :)
200 g jogurtu greckiego
150 g świeżych lub mrożonych malin
16 owoców liczi
kostki lodu
odrobina soku z cytryny do smaku
1-2 łyżki płynnego miodu
Liczi obrać i pozbawić pestek. Cztery pierwsze składniki umieścić w blenderze i zmiksować, dodać sok z cytryny i miód, dobrze wymieszać. Podawać natychmiast.
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: magdax78
Data: 2011-04-18 08:05:20
--------------------------
Przepis zaczerpnięty z tej strony : http://www.beawkuchni.com/2010/07/maliny-i-liczi-orzezwiajacy-koktajl-i-sorbet.html
beksa666Liczi - Tropikalna śliwka z Chin jest przede wszystkim wykorzystywana jako produkt kulinarny, ale ostatnio zyskuje coraz większą popularność w medycynie. Jest niskokaloryczne, zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, tyle błonnika co jabłko i poziom potasu porównywalny z bananem.
Ostatnie badania wykazały, ze liczi posiada wyjątkowe właściwości hamujące rozwój raka piersi.
Jesli ktos szuka dobrego przepisu na danie z dodatkiem liczi to proponuje ~Sałatke z krewetkami, owocami liczi i oscypkiem~
Skladniki:
krewetki koktajlowe, paluszki krabowe, koperek, masło, truskawki, owoce liczi w syropie, sałata lodowa, oscypek,łagodny sos vinegret.
Krewetki i paluszki krabowe podsmażamy na masełku z koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem na talerzu układamy porwana sałatę lodowa, posypujemy ja krewetkami i kroimy truskawki i liczi na ćwiartki. Ser kroimy w kosteczkę niezbyt drobna i polewamy wszystko łagodnym sosem vinegret.
Pyszne, pozywne i zdrowe :)
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: beksa666
Data: 2011-04-18 18:06:45
--------------------------
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Salatka_z_krewetkami__owocami_liczi_i_oscypkiem,,-2881238,9495.html
klaudisiiiaLiczi jest to słodki owoc, zawierający sporo wit C
Polecam ciasto z owocami liczi.
Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.
Również i te przepisy "zapożyczone" - http://www.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=2979&id=32&table=theme&katalog=1&offset=15, http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/nalesniki_z_liczi
Ja już wcześniej dostrzegłam te plagiaty, jednak dopiero po tym jak już jedna osoba je "ujawniła" to uznałam, że to niesprawiedliwie w stosunku do tych, którzy włożyli dużo pracy w swoje prace konkursowe. Sama jutro zabieram się do pisania :). Powodzenia dla uczciwych.
Mam nadzieję, że zawstydzi to niektórych i będzie nauczką, by następnym razem tak nie robić.
@akinoreff - kawał dobrej roboty!! Plagiat to forma oszustwa i myślę, że żadna z Nas nie chciałaby by ktoś podszywał się pod jej tekst. Także dziewczyny, nie łatwiej ruszyć trochę wyobraźnią niż kopiować cudze teksty?