Proponuję coś na cieplejsze dni, mianowicie bardzo szybki w przygotowaniu sorbet z owocami liczi o smaku róży- hawaje w gebie :)
1,5 kg owoców liczi (przed obraniem)
18 dag cukru
170 ml wody
2,5 dag syropu różanego / wody różanej / konfitury(ok.1,5 łyżeczki wody różanej)
Liczi obrać i zmiksować . Wodę wlać do rondelka, dodać cukier i rozpuścić na wolnym ogniu. Następnie zagotować i pozostawić do wystygnięcia. Do zmiksowanych owoców liczi dodać wodę różaną oraz wystudzony syrop i wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Gdy sorbet jest gotowy, można na niego wylać masę malinową i delikatnie zamieszać, tak żeby powstała zeberka :) Całość umieścić w zamrażalniku. Wyciągamy tuż przed spożyciem-proszę mi wierzyć, że w upalne dni jest to najpyszniejszy sposób na ochłodę-czuje się ożeźwiające owoce egzotyczne - mniam :)
Jeśli nie należysz jeszcze do społeczności doURODY.pl
koniecznie zobacz jakie korzyści płyną z
rejestracji i załóż sobie konto!


Weź udział w konkursie "Tropikalne szaleństwo z Farmoną!"
NO JAK wiadomo sałatka owocowa z liczi jest chyba najbardziej znana i popularna ,no i oczywiscie szybka i zdrowa no idealna na wiosne i lato i nie ma co liczyc kalorii no bo wiadomo po takiej nie zgrubniemy.ale dobre zastosowanie ma liczi w sałatkach nie tylko owocowych ale ja lubie od czasu do czasu zafundowac sobe z krewetkami oraz z oscypkiem.
krewetki koktajlowe
paluszki krabowe
koperek
masło
truskawki
owoce liczi w syropie lub nie
sałata lodowa
oscypek
łagodny sos vinegret .sposób przyrzadzenia to:Krewetki i paluszki krabowe podsmażamy na masełku z koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem na talerzu układamy porwana sałate lodowa, posypujemy ja krewetkami i kroimy truskawki i liczi na cwiartki. Ser kroimy w kosteczke niezbyt drobna i polewamy wszystko lagodnym sosem vinegret ,no takze oczywiscie drinki z liczi sa dobre no i liczi w syropie wiec od czasu do czasu warto zaszalec z naszym podniebieniem.
krewetki koktajlowe
paluszki krabowe
koperek
masło
truskawki
owoce liczi w syropie lub nie
sałata lodowa
oscypek
łagodny sos vinegret .sposób przyrzadzenia to:Krewetki i paluszki krabowe podsmażamy na masełku z koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem na talerzu układamy porwana sałate lodowa, posypujemy ja krewetkami i kroimy truskawki i liczi na cwiartki. Ser kroimy w kosteczke niezbyt drobna i polewamy wszystko lagodnym sosem vinegret ,no takze oczywiscie drinki z liczi sa dobre no i liczi w syropie wiec od czasu do czasu warto zaszalec z naszym podniebieniem.
Ja często przygotowuję proste,ale ulubione przez wszystkich danie,czyli naleśniki z liczi.
Składniki:
1 litra mleka
2 jaja
2 szk.mąki
250g śmietany kremówki
250g owoców liczi
3 łyżki cukru pudru
Z mleka, jajek, mąki przygotować ciasto naleśnikowe. Odrobinę posolić do smaku. Usmażyć naleśniki. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Owoce obrać ze skórki i usunąć z nich pestki. Na kazdy naleśnik kłaść 1-2 łyżki bitej śmietany i 2-3 owoce liczi,zrolować.
Składniki:
1 litra mleka
2 jaja
2 szk.mąki
250g śmietany kremówki
250g owoców liczi
3 łyżki cukru pudru
Z mleka, jajek, mąki przygotować ciasto naleśnikowe. Odrobinę posolić do smaku. Usmażyć naleśniki. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Owoce obrać ze skórki i usunąć z nich pestki. Na kazdy naleśnik kłaść 1-2 łyżki bitej śmietany i 2-3 owoce liczi,zrolować.
Pomarańcze nadziewane szynką i owocami.
Dwie pomarańcze umyć i przekroić na pół. Łyżeczka oddzielić skórkę od miąższu, tak aby z każdego owocu powstały dwie miseczki. Brzegi miseczek naciąć w ząbki. Miąższ rozdrobnić. Przygotować nadzienie : z papai powykrawać kulki, kiwi pokroić w półkrążki, LICZI obrać z osłonki, usunąć pestkę,figi pokroić w kostkę, a szynkę w paseczki.Wszystkie składniki połączyć z miąższem pomarańczy, posypać cukrem pudrem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki.
Dobrze smakuja z lodami, szczególnie czekoladowymi.
Dwie pomarańcze umyć i przekroić na pół. Łyżeczka oddzielić skórkę od miąższu, tak aby z każdego owocu powstały dwie miseczki. Brzegi miseczek naciąć w ząbki. Miąższ rozdrobnić. Przygotować nadzienie : z papai powykrawać kulki, kiwi pokroić w półkrążki, LICZI obrać z osłonki, usunąć pestkę,figi pokroić w kostkę, a szynkę w paseczki.Wszystkie składniki połączyć z miąższem pomarańczy, posypać cukrem pudrem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki.
Dobrze smakuja z lodami, szczególnie czekoladowymi.
Liczi jest często spotykanym składnikiem w kuchni chiński.Z reguły jest stosowany do sałatek,robi się z niego kompot czy syrop, ale jeśli ktoś lubi słodkie dania czy eksperymentować z różnymi składnikami, smakami to tego zastosowania jest o wiele więcej:)
Ja polecam takie danie na słodko z odrobiną pikanterii :)
Składniki:
1 filet z kurczaka
9-10 owoców liczi
ryż
1 papryka czerwona i zielona
olej
czarny pieprz
sos chili
cukier
Filet kroimy na drobne kawałki, smażymy na oleju.Paprykę, owoc liczi kroimy w kostkę i smażymy oddzielnie na oleju.Ryż gotujemy na sypko. Gdy już wszystko ładnie się usmaży mieszamy w jedną całość i doprawiamy do smaku cukrem,pieprzem i sosem chili, potem wykładamy na ryż. Oczywiście ktoś może do tego dodać jeszcze inne składniki, mi tyle starczy:)
Liczi także dobrze smakuje z lodami, po prostu wyłożone lody posypujemy wcześniej pokrojonym owocem, a także z tartą czekoladą.:)
Ja polecam takie danie na słodko z odrobiną pikanterii :)
Składniki:
1 filet z kurczaka
9-10 owoców liczi
ryż
1 papryka czerwona i zielona
olej
czarny pieprz
sos chili
cukier
Filet kroimy na drobne kawałki, smażymy na oleju.Paprykę, owoc liczi kroimy w kostkę i smażymy oddzielnie na oleju.Ryż gotujemy na sypko. Gdy już wszystko ładnie się usmaży mieszamy w jedną całość i doprawiamy do smaku cukrem,pieprzem i sosem chili, potem wykładamy na ryż. Oczywiście ktoś może do tego dodać jeszcze inne składniki, mi tyle starczy:)
Liczi także dobrze smakuje z lodami, po prostu wyłożone lody posypujemy wcześniej pokrojonym owocem, a także z tartą czekoladą.:)
LICZI CHIŃSKIE
Zastosowanie: Owoce liczi wykorzystywane są w kuchni. Po usunięciu skórki i pestki owoców robi się kompoty, syropy i soki. Można je też zamrażać. Ususzone w całości nazywają się orzeszkami liczi. Często jadane na surowo. Dodawać je można do sałatek owocowych, podawac z likierem, śmietaną oraz lodami. W Chinach są suszone na podobieństwo rodzynek.
A oto PRZEPIS NA pyszną SAŁATKĘ OWOCOWĄ, w roli głównej: LICZI!
Składniki:
-15owoców liczi
-ananas
-mango
-owoc karamboli
-250ml śmietanki kremówki
-3 łyżeczki miodu
-30g posiekanych orzechów włoskich
-30ml likieru Maracuja
Przygotowanie:
Owoce należy obrać z łupek. Usunąć pestki.Ananasa, mango i karambolie pokroić. Włożyć do pucharków. Polać całość likierem, dodać miód. Udekorować bitą śmietaną lub pokruszoną czekoladą. Podawać na zimno.
Zastosowanie: Owoce liczi wykorzystywane są w kuchni. Po usunięciu skórki i pestki owoców robi się kompoty, syropy i soki. Można je też zamrażać. Ususzone w całości nazywają się orzeszkami liczi. Często jadane na surowo. Dodawać je można do sałatek owocowych, podawac z likierem, śmietaną oraz lodami. W Chinach są suszone na podobieństwo rodzynek.
A oto PRZEPIS NA pyszną SAŁATKĘ OWOCOWĄ, w roli głównej: LICZI!
Składniki:
-15owoców liczi
-ananas
-mango
-owoc karamboli
-250ml śmietanki kremówki
-3 łyżeczki miodu
-30g posiekanych orzechów włoskich
-30ml likieru Maracuja
Przygotowanie:
Owoce należy obrać z łupek. Usunąć pestki.Ananasa, mango i karambolie pokroić. Włożyć do pucharków. Polać całość likierem, dodać miód. Udekorować bitą śmietaną lub pokruszoną czekoladą. Podawać na zimno.
Przyznaję, jeszcze nie wykorzystywalam w kuchni owoców liczi.Jednak chętnie dodam te słodkie owoce do mojej kultowej sałatki,którą uwielbiam modernizować,ponieważ im więcej pomysłowości tym danie okazuje się lepsze.Zbliża się Wielkanoc więc będzie okazja do zrobienia takiego smakołyku kulinarnego.
Oto przepis: makaron (najlepiej rurka),pierś z kurczaka,kukurydza,natka pietruszki,żółty ser pokrojony w drobną kostkę,pieprz,sól,majonez i oczywiście owoce liczi obrane ze skórki i koniecznie surowe,bo najlepiej smakują.
Owoce liczi służą również do ulepszania chińskich potraw i napoi alkoholowych.Ususzone w całości zwane są orzeszkami liczi.
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: maari
Data: 2011-04-14 22:24:00
--------------------------
Oto przepis: makaron (najlepiej rurka),pierś z kurczaka,kukurydza,natka pietruszki,żółty ser pokrojony w drobną kostkę,pieprz,sól,majonez i oczywiście owoce liczi obrane ze skórki i koniecznie surowe,bo najlepiej smakują.
Owoce liczi służą również do ulepszania chińskich potraw i napoi alkoholowych.Ususzone w całości zwane są orzeszkami liczi.
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: maari
Data: 2011-04-14 22:24:00
--------------------------
Przyznam się na wstępie, że jeszcze nie miałam okazji spróbować owoców liczi, ale z lektury wiem, że są to owoce miąższowe znane również jako śliwka chińska. Mają łagodny, słodki lub lekko-kwaśny smak. Uprawiane są m.in. w Chinach, Japonii, na Hawajach, na Wyspach Madagaskar. Myślę, że z owoców tych bardzo smaczny byłby koktajl. Zrobiłabym koktajl tak jak zwykle, tylko zamiast bananów wrzuciłabym liczi czyli :
1 litr mleka
200 g serka homogenizowanego
100 g cukru
szczypta cynamonu
mała garść orzechów (mogą być włoskie lub laskowe)
i oczywiście owoce liczi wg uznania ( zwykle owoce wrzucam na koniec gdyż bazą dla mnie jest ilość płynu jaka wyjdzie... wiadomo, że za mało źle, ale przesadzone jeszcze gorzej)
Oczywiście na pewno będzie mile widzianym gościem w owocowej sałatce :)
Liczi jest owocem , który można spożywać na surowo, suszony lub przetworzony m.in.kompot. Posiada również wartość dietetyczną. Świeże owoce liczi zalecane są osobom przemęczonym fizycznie, psychicznie i rekonwalescentom po przebytych ciężkich chorobach.
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: patib2
Data: 2011-04-15 13:16:49
--------------------------
1 litr mleka
200 g serka homogenizowanego
100 g cukru
szczypta cynamonu
mała garść orzechów (mogą być włoskie lub laskowe)
i oczywiście owoce liczi wg uznania ( zwykle owoce wrzucam na koniec gdyż bazą dla mnie jest ilość płynu jaka wyjdzie... wiadomo, że za mało źle, ale przesadzone jeszcze gorzej)
Oczywiście na pewno będzie mile widzianym gościem w owocowej sałatce :)
Liczi jest owocem , który można spożywać na surowo, suszony lub przetworzony m.in.kompot. Posiada również wartość dietetyczną. Świeże owoce liczi zalecane są osobom przemęczonym fizycznie, psychicznie i rekonwalescentom po przebytych ciężkich chorobach.
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: patib2
Data: 2011-04-15 13:16:49
--------------------------
Ja proponuję przepyszne ciasto z tymi kusząco słodkimi małymi owocami:)
Ciasto z owocami liczi!
Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.
Polecam.Ciasto jest pyszne i słodkie:)
Ciasto z owocami liczi!
Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.
Polecam.Ciasto jest pyszne i słodkie:)
Były lata osiemdziesiąte minionego wieku. W polskich sklepach królował... ocet! Pomarańcze były towarem deficytowym, a o liczi nie marzył nikt. Przynajmniej, nikt u nas.
Pewnego dnia, zza granicy, dostałam kilka kuleczek. Co to? - spytałam zaciekawiona, zastanawiając się, jak to się je. I z czym? (choć znając życie, tego "czegoś" nie było i tak).
No, obiera się i je - usłyszałam.
Ale jak zjeść coś, co tak uroczo wygląda? Więc te kilka sztuk liczi posłużyło mi, wtedy dziecku, do zabawy.
Smak liczi poznałam dopiero wiele lat później. I gdy liczi pojawiło się w pobliskim sklepie, początkowo musiałam oswoić ten smak. Może dlatego, że jakoś tak... trafiały się mi liczy niedojrzałe lub przejrzałe, a ja nie potrafiłam wybrać? Potem jednak, metodą prób i błędów, zaczęłam liczi używać jako ekskluzywny dodatek - nie danie główne deserowe :)
Liczi... pasuje do koktajlu bananowo-malinowego. Nie wyczuwa się jego woni, a jednak jakaś inna, delikatna nuta jest w smaku apetycznego napoju.
Liczi... można dodać, w niewielkiej ilości, razem z ziarenkami granatu, do sałatki z kapusty pekińskiej. Będzie słodko, a ciekawie.
Liczi... lody śmietankowe opatula słodyczą, a sałatkę z owoców tropikalnych wzbogaca.
Liczi... także w duecie z kurczakiem idealnie się prezentuje.
Choć dziś, chyba najbardziej mi smakuje świeże liczi, bez dodatków.
Przyznaję jednak - zdarzało mi się wykorzystać owoce liczi do tworzenia owocowych zwierzątek.
Liczi-człowieczek? Wcale to nie takie trudne - a liczi nie takie twarde jak kasztany i żołędzie :-)
Pewnego dnia, zza granicy, dostałam kilka kuleczek. Co to? - spytałam zaciekawiona, zastanawiając się, jak to się je. I z czym? (choć znając życie, tego "czegoś" nie było i tak).
No, obiera się i je - usłyszałam.
Ale jak zjeść coś, co tak uroczo wygląda? Więc te kilka sztuk liczi posłużyło mi, wtedy dziecku, do zabawy.
Smak liczi poznałam dopiero wiele lat później. I gdy liczi pojawiło się w pobliskim sklepie, początkowo musiałam oswoić ten smak. Może dlatego, że jakoś tak... trafiały się mi liczy niedojrzałe lub przejrzałe, a ja nie potrafiłam wybrać? Potem jednak, metodą prób i błędów, zaczęłam liczi używać jako ekskluzywny dodatek - nie danie główne deserowe :)
Liczi... pasuje do koktajlu bananowo-malinowego. Nie wyczuwa się jego woni, a jednak jakaś inna, delikatna nuta jest w smaku apetycznego napoju.
Liczi... można dodać, w niewielkiej ilości, razem z ziarenkami granatu, do sałatki z kapusty pekińskiej. Będzie słodko, a ciekawie.
Liczi... lody śmietankowe opatula słodyczą, a sałatkę z owoców tropikalnych wzbogaca.
Liczi... także w duecie z kurczakiem idealnie się prezentuje.
Choć dziś, chyba najbardziej mi smakuje świeże liczi, bez dodatków.
Przyznaję jednak - zdarzało mi się wykorzystać owoce liczi do tworzenia owocowych zwierzątek.
Liczi-człowieczek? Wcale to nie takie trudne - a liczi nie takie twarde jak kasztany i żołędzie :-)