Czekaj trwa pobieranie danych z serwera
zamknij
 
Strona główna | Skrzynka odbiorcza | zaloguj
 
kategoria: Masaż relaksacyjny dodane: 2011-08-08
Oleje roślinne w kosmetologii Oleje roślinne to grupa najbardziej cenionych składników występujących w kosmetykach naturalnych. Są łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez skórę. To kopalnia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Oleje roślinne są jednym z najbardziej podstawowych surowców kosmetycznych wykorzystywanych do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Mogą być stosowane samodzielnie, stanowią również doskonałą bazę do masażu całego ciała - mogą być mieszane zarówno z olejkami eterycznymi jak i z glinką Ghassoul. Są także popularnym składnikiem wielu kosmetyków.artykuly/52_-_Fot._iStock.jpg

Ich działanie jest bardzo wszechstronne. Mają właściwości kojące i wyciszające, utrzymują skórę w napięciu i jędrności, dodatkowo nawilżają ją i odmładzają. Otrzymywane z ziaren, nasion i owoców przypominają w swoim składzie naturalne składniki warstwy tłuszczowej skóry - wzmacniają zatem efekt bariery ochronnej. Doskonale zmiękczają i wygładzają skórę. Mają ponadto właściwości lecznicze, odprężające i tonizujące.

Ich działanie doceniono już w starożytnym Egipcie. Aby zabezpieczyć skórę przed wysuszeniem, starożytni smarowali ją mieszaninami olejów i wosków. Właściwości olejów docenił również Galen z Pergamonu, twórca pierwszej recepty na krem z olejem - tzw. Cold Cream (Creoma, Ceratum Galeni), stosowany do masażu, zapewniający poślizg. W jego skład wchodził olej z oliwek, wosk pszczeli i woda różana, a receptura przetrwała do dziś. W owych czasach powszechny w użyciu był też olej sezamowy, wspominany przez niektórych autorów jako najstarszy, wykorzystywany do celów kosmetycznych. Dobroczynne działanie olejów wykorzystywali również Aztekowie. W ich recepturach można znaleźć olej z awokado i olej z jojoby.Współcześnie oleje roślinne pojawiają się w recepturach kosmetyków na całym świecie. Dlatego warto przyjrzeć się bliżej ich właściwościom.


Przegląd najwartościowszych olejów stosowanych w kosmetologii


Olej z oliwek

Jest jednym z najstarszych olejów stosowanych w kosmetyce (niektóre źródła podają, że najstarszy). Stosowany w preparatach do twarzy, ciała, włosów, a także dłoni i paznokci. Ma bardzo intensywny zapach. Jest wyjątkowo cennym źródłem witamin A i E, fitosteroli, substancji odżywczych i przeciwutleniających. Polecany do pielęgnacji cery dojrzałej, źle ukrwionej i skóry palaczy. Dzięki właściwościom łagodzącym i natłuszczającym, doskonale sprawdza się w pielęgnacji skór łuszczących się i podrażnionych. Oliwa to również nieoceniony składnik natłuszczający i wzmacniający w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów oraz kruchych i łamliwych paznokci.


Olej z hiszpańskiej lawendy inaczej Stoechiol

Szlachetny składnik ekologiczny. Gwarantuje aktywne, 24-godzinne działanie przeciwzmarszczkowe. Redukuje napięcia mimiczne, dając efekt botox-like. Spłyca zmarszczki, hamuje powstawanie nowych i wygładza skórę, ponadto napina i modeluje owal twarzy (biologiczny lifting). Stoechiol jest doskonale tolerowany przez skórę, również w okolicy oczu.


Olej z kiełków pszenicy

Nienasycony olej o dużej zawartości witaminy E, chroniącej skórę przed atakiem wolnych rodników i szkodliwym działaniem promieni UV, przez co spowalnia procesy starzenia. Jego skład jest podobny do naturalnej powłoki tłuszczowej skóry, dzięki czemu jest przez nią dobrze tolerowany. Nadaje się do cery suchej i szorstkiej, poleca się go także do skóry dojrzałej, gdyż działa wzmacniająco i przeciwdziała rozstępom. Idealnie natłuszcza skórę suchą, głęboko ją nawilża i chroni przed utratą wody.


Olej z pestek winogron

Lekki w konsystencji olej naturalny. Zawiera polifenole - przeciwutleniacze, chroniące komórki przed atakiem wolnych rodników, a więc przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry. Ma właściwości nawilżające i wygładzające. Kosmetyki naturalne z winogron usuwają objawy zmęczenia, przyspieszają regenerację naskórka, rozświetlają cerę i hamują proces starzenia. Olejek może służyć jako nośnik olejków eterycznych, jako delikatny emolient nawilża skórę. Dodatek olejku z winogron dostarcza skórze niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wygładza ją i lekko natłuszcza, bez obciążania tłustą warstwą.


Olej arganowy

Bardzo cenny żółtawobrązowy olej (zwany płynnym złotem) o lekko orzechowym zapachu. Posiada wysoką koncentrację kwasów tłuszczowych, witaminy E, kwasów Omega-6 oraz naturalnie związanych izoflawonów. Wykazuje silne właściwości antyseptyczne, ochronne oraz ujędrniające i wygładzające. Działa rewitalizująco, nawilża i ujędrnia skórę. Chroni naskórek przed wysychaniem oraz skutecznie chroni przed działaniem wolnych rodników. Znalazł zastosowanie przy leczeniu trądziku, egzemach, bliznach i innych chorobach skórnych. Polecany do pielęgnacji skór zarówno suchych, alergicznych i wrażliwych, jak i trądzikowych.


Olej laurowy

Znany od stuleci olej z liści wawrzynu szlachetnego o ciemnozielonej barwie i intensywnym zapachu. W temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję. Olej laurowy znany jest głównie ze swoich właściwości przeciwtrądzikowych, jest pomocny w leczeniu trądziku i stanów zapalnych skóry - działa oczyszczająco, ściągająco, bakteriobójczo i bakteriostatycznie. Zawarty w oleju chlorofil wspomaga gojenie ran i łagodzi objawy łuszczycy, pielęgnuje włosy i paznokcie.


Małgorzata Zdziebko-Zięba
PR Manager Organique

Kosmetyczka, doświadczony pedagog.
Autorka wielu tekstów na temat zdrowia, urody i marketingu


Źródło:
http://solarium.net.pl/

powrót do archiwum
 
 
 
 
“Ja używam olejków roślinnych do masażu. Często również wsmarowuję je w ciało zamiast balsamu.”
2013-03-20 15:55:43      autor komentarza: Eos
“Ojej, nawet nie wiedziałam, że tyle tych ich jest i do tego mają tak korzystne działanie. Na prawdę bardzo ciekawy artykuł:)”
2011-08-10 20:08:56      autor komentarza: martunia200190
“zgadzam się oleje roślinne mają zbawienne zastosowanie w kosmetologii o niektórych nawet nie słyszałam, że się je właśnie tutaj wykorzystuje:-) ciekawy i przydatny artykuł:-)”
2011-08-08 14:59:48      autor komentarza: askka
Wpisz treść komentarza:
 
 
 
Jeśli chcesz być informowany na
bieżąco zapisz się do newslettera.
Twoje dane
Imię i nazwisko:
E-mail:
*
 
 
anuluj wybór
 
 
 
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.