Czekaj trwa pobieranie danych z serwera
zamknij
 
Strona główna | Skrzynka odbiorcza | zaloguj
 
kategoria: Skóra alergiczna dodane: 2010-09-20
Eko lifestyle Zdrowy tryb życia, naturalne produkty i ekologia, to tematy aktualne nie od dziś. Kurs na kolor zielony przyjmuje coraz więcej osób. Kupujemy zdrowe produkty żywnościowe, które nie zawierają substancji chemicznych i konserwantów. Szukamy warzyw i owoców z ekologicznych upraw, wyhodowanych bez użycia pestycydów. Wybieramy produkty oparte na bazie naturalnych składników. Wyjeżdżajmy na ekologiczne wakacje do gospodarstw wiejskich prowadzących agroturystykę. Wszystko po to, żeby polepszyć kondycję swojego organizmu.
Staramy się też ograniczać zanieczyszczenie środowiska, które bezpośrednio wpływa na jakość naszego życia i zachorowalność. Żeby poprawić stan otoczenia przesiadamy się z samochodu na rower. Swoistym snobizmem, promowanym teraz także przez celebrytów, stało się oszczędzanie energii elektrycznej. Zastępujemy ją energią słoneczną i rozwiązaniami technologicznymi, które przynoszą ograniczenie zużycia gazu i węgla. Wykorzystujemy odnawialne źródła energii - wiatr, wodę, i ciepło geotermalne. Używamy urządzeń energooszczędnych i toreb biodegradowalnych. Segregujmy śmieci, wykorzystujmy powtórnie odpady w procesie recyklingu. Zwracamy uwagę na zużycie wody. Długo można by wyliczać. Dlaczego to robimy? Bo chcemy mieszkać w czystym środowisku i cieszyć dobrym zdrowiem.

Eko jedzenie

Rosnąca świadomość społeczna na temat ekologii idzie też w parze z coraz bardziej przemyślanym sposobem odżywiania się. Stawiamy na naturalne witaminy zawarte w warzywach i owocach, a nie bezmyślnie faszerujemy się syntetycznymi preparatami witaminowymi. Staramy się jeść produkty, które wyprodukowano bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin, substancji przyspieszających wzrost, nawozów syntetycznych i technik inżynierii genetycznej. Bo to właśnie ekologiczne warzywa i owoce zawierają znacznie więcej antyoksydantów, które zapobiegają starzeniu się komórek.
W naszych jadłospisach pojawia się większa ilość ryb, makaron razowy, soja, oliwa z oliwek, sok z brzozy, chleb orkiszowy i jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii. Kawę zastępujemy czerwoną i zieloną herbatą. Majonez lekkim sosem winegret. Szerokim łukiem omijamy fast foody i półki sklepowe wypełnione produktami „gotowymi zaraz po zalaniu". Najwyższe notowania zyskują zaś wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami mięsa, wędliny, konfitury, pieczywo i inne produkty.

Eko odporność

Prozdrowotny styl życia zakłada m.in. budowanie odporności i leczenie się w naturalny sposób. Większość osób zdaje sobie sprawę z tego, że silnie działające antybiotyki, powodują spustoszenie w naszej mikroflorze jelitowej i wpływają na obniżenie odporności organizmu. Dlatego chorując na grypę nie domagamy się już recepty od lekarza, bo to leki, które powinny być stosowane tylko w przypadkach absolutnej konieczności. Antybiotykoterapia, przejściowo obniżając aktywność układu obronnego naszego organizmu, może nam przynieść ekspresowo kolejną infekcję wirusową. Podobnie rzecz się ma ze szczepionkami, które działają tylko na określone rodzaje wirusów, a te ulegają ciągłym mutacjom. Zamiast chronić, także wyłączają nasz naturalny system obronny.

Dlatego żyjąc w zgodzie z naturą, leczymy się naturalnymi sposobami i przede wszystkim stawiamy na profilaktykę. Jeśli w konsekwentny sposób będziemy prowadzić sprzyjający zdrowiu tryb życia i odżywiania się, nasz organizm wytworzy „siatkę ochronną" broniącą nas przed drobnoustrojami. Co robić? Wzmacniać odporność probiotykami i dostępnymi w aptekach naturalnymi preparatami roślinnymi lub suplementami diety.

Typowym nutrikosmetykiem o właściwościach uodporniających jest oparte na naturalnych składnikach Colostrum By-Health zawierające skondensowane immunoglobuliny, które są proteinami działającymi na zasadzie przeciwciał. W skład pastylek, które można przyjmować od 5 roku życia, wchodzi wzmacniająca substancja uzyskiwana z mleka ssaków, która zawiera biologicznie aktywne substancje, podobne do tych, jakie otrzymują niemowlaki z mlekiem matki. Colostrum jest unikatowym regulatorem odporności, chroniącym przed wirusami i bakteriami. Efektem jego systematycznego zażywania jest wzrost sił obronnych organizmu, tak jak to się dzieje w przypadku niemowląt karmionych piersią.

Naszą odporność możemy wspomagać sokiem z aloesu, zawierającym polisacharydy, także wykazującym silne działanie immunomodulujące. W drodze do stalowej odporności pomocne będą też preparaty z wyciągiem z wirusobójczego czosnku, czy posiadającej podobne właściwości zielonej herbaty, lub lebiodki pospolitej. Działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne ma też wyciąg z liścia oliwki, który stymuluje system odpornościowy poprzez zwiększenie liczby limfocytów T.

Poza tym, stosować możemy olej z oregano, olejek tymiankowy, najczęściej używany do dezynfekcji jamy ustnej i gardła oraz antyseptyczny olejek eukaliptusowy. Naturalnych środków mamy do dyspozycji tak dużo, że trudno sobie wyobrazić powód, dla którego mielibyśmy się faszerować chemią, żeby nie chorować.
powrót do archiwum
 
 
 
 
“Niedługo wszystko będzie nosiło nazwę "Eko"...”
2011-04-15 19:24:55      autor komentarza: mr19871
“Ostatnio słowo "eko" kojarzy mi się z produktami "light" - czyste pozerstwo, często bardziej szkodliwe niż zwykłe jedzenie. Ekologię często się wykorzystuje dla realizacji własnych celów między innymi zwiększenia sprzedaży jakiegoś produktu. Oczywiście nie generalizuję - stwierdzam tylko, jak bywa.”
2011-03-28 21:33:54      autor komentarza: calibra
“Bardzo dobrze, że styl eko jest coraz bardziej popularny. Jest to dobry prognostyk na przyszłość - zarówno dla nas , jak i dla naszej planety.”
2011-03-27 19:13:02      autor komentarza: niezapominajka
1/2 nastepne
Wpisz treść komentarza:
 
 
 
Jeśli chcesz być informowany na
bieżąco zapisz się do newslettera.
Twoje dane
Imię i nazwisko:
E-mail:
*
 
 
anuluj wybór
 
 
 
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.