Linia kosmetyków Bielenda Awokado przeznaczona jest do całorocznej pielęgnacji cery suchej i odwodnionej. Produkty te nie tylko intensywnie i trwale nawilżają głębokie warstwy skóry, ale także delikatnie natłuszczają i skutecznie regenerują naskórek, likwidują uczucie nieprzyjemnego napięcia skory i przywracają jej jędrność i elastyczność. W naszym konkursie macie szansę wygrać zestaw kosmetyków Bielenda Awokado. Waszym zadaniem jest zaprezentowanie i opisanie smakowitego przepisu kulinarnego z wykorzystaniem awokado. Czekamy na apetyczne opisy, które rozpalą nasze kubki smakowe. Macie czas od dzisiaj do 23:59 12.04.2012. Powodzenia :)
Jeśli nie należysz jeszcze do społeczności doURODY.pl
koniecznie zobacz jakie korzyści płyną z
rejestracji i załóż sobie konto!


Konkurs Dourody.pl
To może ja pierwsza zacznę ;) Kiedyś na wakacjach zostałam poczęstowana pysznym koktajlem z awokado, zdobyłam przepis i od tamtej pory robię go często latem :) oto przepis:
- 1 dojrzałe awokado
- ananas (wystarczy połowa)
- 3/4 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskanego)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- do dekoracji wiórki kokosowe lub płatki migdałów
wykonanie:
Awokado obrać ze skórki i pokroić w kawałki, następnie to samo wykonać z połówką ananasa. Wycisnąć sok z dwóch pomarańczy. Wszystkie składniki zmiksować w wysokim naczyniu. Na koniec udekorować kokosem lub migdałami. Smacznego! :)
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: elusive
Data: 2012-04-06 15:18:34
--------------------------
- 1 dojrzałe awokado
- ananas (wystarczy połowa)
- 3/4 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskanego)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- do dekoracji wiórki kokosowe lub płatki migdałów
wykonanie:
Awokado obrać ze skórki i pokroić w kawałki, następnie to samo wykonać z połówką ananasa. Wycisnąć sok z dwóch pomarańczy. Wszystkie składniki zmiksować w wysokim naczyniu. Na koniec udekorować kokosem lub migdałami. Smacznego! :)
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: elusive
Data: 2012-04-06 15:18:34
--------------------------
To ja też sprubuję swoich sił:)
Jest już wiosna,wszystko się zieleni,may dostęp do swierzych warzyw i owoców , to do mojej kuchni zapraszam na" Parmezanowy koszyczek z sałatą ala amorki".Raz zrobiłam i tak u mnie w kuchni pozostał.
Na sałatkę potrzebujemy:
150 g startego parmezanu
1/2 główki sałaty lodowej
garść rukoli
2 aromatyczne pomidory
2 małe awokado
1 mała czerwona cebulka pokrojona w talarki
12 czarnych oliwek( mogą być też zielone)
25 g płatków migdałowych
Dressing do sałaty:
60 ml oliwy z oliwek
30 ml soku ze świeżej cytryny
1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
może być ewentualnie 1 ząbek czosnku dla zaostrzenia smaku
No to bierzemy się do roboty:)
Na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy koła ze startego parmezanu wielkości małego talerzyka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 4-5 minut. Następnie wyjmujemy roztopiony parmezan i wykładamy na miseczkę mniejszą od kółka z parmezanu i pozostawiamy do wystygnięcia. Umytą sałatę lodową i rukolę układamy w koszyczku, na nie kładziemy krążki cebuli. Obieramy pomidory ze skórki i kroimy w większą kostkę. Podobnie przygotowujemy awokado. Mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, pietruszkę i ewentualnie według uznania przeciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Odlewamy połowę dressingu i wrzucamy do niego awokado i pomidory, wszystko delikatnie mieszamy. Sałatę z cebulą polewamy pozostałym dressingiem, wykładamy awokado z pomidorami, posypujemy płatkami migdałowymi, a na wierzchu układamy oliwki.
Gwarantuje że będzie smakowało:) Smacznego
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: amorki_22
Data: 2012-04-06 19:04:43
--------------------------
Jest już wiosna,wszystko się zieleni,may dostęp do swierzych warzyw i owoców , to do mojej kuchni zapraszam na" Parmezanowy koszyczek z sałatą ala amorki".Raz zrobiłam i tak u mnie w kuchni pozostał.
Na sałatkę potrzebujemy:
150 g startego parmezanu
1/2 główki sałaty lodowej
garść rukoli
2 aromatyczne pomidory
2 małe awokado
1 mała czerwona cebulka pokrojona w talarki
12 czarnych oliwek( mogą być też zielone)
25 g płatków migdałowych
Dressing do sałaty:
60 ml oliwy z oliwek
30 ml soku ze świeżej cytryny
1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
może być ewentualnie 1 ząbek czosnku dla zaostrzenia smaku
No to bierzemy się do roboty:)
Na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy koła ze startego parmezanu wielkości małego talerzyka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 4-5 minut. Następnie wyjmujemy roztopiony parmezan i wykładamy na miseczkę mniejszą od kółka z parmezanu i pozostawiamy do wystygnięcia. Umytą sałatę lodową i rukolę układamy w koszyczku, na nie kładziemy krążki cebuli. Obieramy pomidory ze skórki i kroimy w większą kostkę. Podobnie przygotowujemy awokado. Mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, pietruszkę i ewentualnie według uznania przeciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Odlewamy połowę dressingu i wrzucamy do niego awokado i pomidory, wszystko delikatnie mieszamy. Sałatę z cebulą polewamy pozostałym dressingiem, wykładamy awokado z pomidorami, posypujemy płatkami migdałowymi, a na wierzchu układamy oliwki.
Gwarantuje że będzie smakowało:) Smacznego
--------------------------
Ostatnio edytowane przez: amorki_22
Data: 2012-04-06 19:04:43
--------------------------
A oto mój przepis na awokado :)
Składniki:
1 awokado
1 łyżeczka oliwy
ser do posypania
Farsz:
1 łyżeczka posiekanej cebulki
1 łyżeczka świeżej, posiekanej bazylii
5-7 pieczarek
1/2 łyżeczki papryki
Przygotowanie farszu:
Na patelni zarumienić cebulkę i wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Przyprawić do smaku solą i dodać paprykę. Podsmażać na małym ogniu aż do całkowitego wyparowania wody z pieczarek - 6-7 min. Na samym końcu dodać - już nie podsmażając, bazylię. Awokado posmarować oliwą, nałożyć farsz i posypać serem. Włożyć do piekarnika na 8-10 minut, podpiekając w temperaturze 180 stopni.
Smacznego! :-)
Ps. Zapiekane awokado smakuje najlepiej z sosem czosnkowym!
Składniki:
1 awokado
1 łyżeczka oliwy
ser do posypania
Farsz:
1 łyżeczka posiekanej cebulki
1 łyżeczka świeżej, posiekanej bazylii
5-7 pieczarek
1/2 łyżeczki papryki
Przygotowanie farszu:
Na patelni zarumienić cebulkę i wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Przyprawić do smaku solą i dodać paprykę. Podsmażać na małym ogniu aż do całkowitego wyparowania wody z pieczarek - 6-7 min. Na samym końcu dodać - już nie podsmażając, bazylię. Awokado posmarować oliwą, nałożyć farsz i posypać serem. Włożyć do piekarnika na 8-10 minut, podpiekając w temperaturze 180 stopni.
Smacznego! :-)
Ps. Zapiekane awokado smakuje najlepiej z sosem czosnkowym!
Przepis na jajka faszerowane AWOKADO
Składniki:
4 jajka
1 dojrzałe AWOKADO
2 marynowane pieczarki
1 łyżka majonezu
pęczek szczypioru
1 gałązka kopru
1 łyżeczka musztardy czosnkowej
pierz,sól,mielona papryka
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać i przekroić na pół.Wyjęte żółtka rozdrobnić.AWOKADO przekroić na połówki,usunąć pestkę,obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę.Pieczarki drobno siekamy,dodajemy do nich majonez,musztardę,AWOKADO,żółtka,posiekany szczypior i koper.Wszystko dokładnie mieszamy w miseczce,doprawiając solą i pieprzem. Powstaje pyszny zielony farsz,którym wypełniamy wgłębienia w białkach.Układamy na talerzu na liściach sałaty,posypujemy szczypiorem i mieloną papryką(czerwoną).Danie jest kolorowe i smaczne.Polecam.
Składniki:
4 jajka
1 dojrzałe AWOKADO
2 marynowane pieczarki
1 łyżka majonezu
pęczek szczypioru
1 gałązka kopru
1 łyżeczka musztardy czosnkowej
pierz,sól,mielona papryka
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać i przekroić na pół.Wyjęte żółtka rozdrobnić.AWOKADO przekroić na połówki,usunąć pestkę,obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę.Pieczarki drobno siekamy,dodajemy do nich majonez,musztardę,AWOKADO,żółtka,posiekany szczypior i koper.Wszystko dokładnie mieszamy w miseczce,doprawiając solą i pieprzem. Powstaje pyszny zielony farsz,którym wypełniamy wgłębienia w białkach.Układamy na talerzu na liściach sałaty,posypujemy szczypiorem i mieloną papryką(czerwoną).Danie jest kolorowe i smaczne.Polecam.
Moja ulubiona i niezawodna potrawa z awokado to sałatka:
Składniki:
1 sałata lodowa
2 awokado
2 piersi kurczaka grillowane
6 sztuk ciemnych winogron
6 truskawek
3 łyżki octu balsamico
sól, pieprz
6 łyżek oliwy z oliwek
Piersi z kurczaka kroję w cienkie paseczki, a umyte, obrane i pozbawione pestki awokado - w plasterki. Winogrona i truskawki kroję na połówki. Z winogron usuwam pestki. Składniki kładę na rozdrobnionej sałacie. Wszystko polewam sosem balsamico (ocet wymieszany z oliwą, solą oraz pieprzem).
Składniki:
1 sałata lodowa
2 awokado
2 piersi kurczaka grillowane
6 sztuk ciemnych winogron
6 truskawek
3 łyżki octu balsamico
sól, pieprz
6 łyżek oliwy z oliwek
Piersi z kurczaka kroję w cienkie paseczki, a umyte, obrane i pozbawione pestki awokado - w plasterki. Winogrona i truskawki kroję na połówki. Z winogron usuwam pestki. Składniki kładę na rozdrobnionej sałacie. Wszystko polewam sosem balsamico (ocet wymieszany z oliwą, solą oraz pieprzem).
Crema de aguacate - zimna zupa z awokado
2 dorodne dojrzałe awokado
2 szklanki intensywnego rosołu z kurczaka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
sól
pieprz
natka pietruszki
garść nachos kukurydzianych
Awokado obrać i usunąć pestki. Zmiksować razem z rosołem i śmietanką, jeśli trzeba z solą i pieprzem. Dobrze schłodzić. Przed podaniem nachos kukurydziane wstawić na 5 minut do gorącego piekarnika. Podawać zimną zupę posypaną natką pietruszki. Obok gorące nachos do podgryzania.
2 dorodne dojrzałe awokado
2 szklanki intensywnego rosołu z kurczaka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
sól
pieprz
natka pietruszki
garść nachos kukurydzianych
Awokado obrać i usunąć pestki. Zmiksować razem z rosołem i śmietanką, jeśli trzeba z solą i pieprzem. Dobrze schłodzić. Przed podaniem nachos kukurydziane wstawić na 5 minut do gorącego piekarnika. Podawać zimną zupę posypaną natką pietruszki. Obok gorące nachos do podgryzania.
A ja do awokado długo nie mogłam się przekonać - jakoś mi tak i kolor i smak średnio pasował... Do czasu aż na którymś z portali znalazłam przepis na pastę kanapkową z awokado. Udało mi się zachwycić znajomych dekoracyjnymi kanapkami...a sama znalazłam swój sposób na awokado.
Oto przepis:
Składniki:
1 awokado
2 jaja ugotowane na twardo
1/2 małej cebuli, szczypiorek
2 ząbki czosnku (jesli ktoś nie lubi można dać więcej szczypiorku)
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
może być też starty żółty ser
Awokado obrać ze skórki i delikatnie wyciągnąć pestkę. Miąższ zetrzeć na tarce na grubych oczkach i polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Ugotowane jajka zetrzeć i połączyć z resztą składników. Ewentualnie dodać ser. Przyprawić. Pastą smarować pieczywko - pszenne lub razowe. Kanapeczki ozdobić papryką,pomidorkiem,ogórkiem,oliwkami,rzodkiewką,itp. Smacznego:)
Oto przepis:
Składniki:
1 awokado
2 jaja ugotowane na twardo
1/2 małej cebuli, szczypiorek
2 ząbki czosnku (jesli ktoś nie lubi można dać więcej szczypiorku)
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
może być też starty żółty ser
Awokado obrać ze skórki i delikatnie wyciągnąć pestkę. Miąższ zetrzeć na tarce na grubych oczkach i polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Ugotowane jajka zetrzeć i połączyć z resztą składników. Ewentualnie dodać ser. Przyprawić. Pastą smarować pieczywko - pszenne lub razowe. Kanapeczki ozdobić papryką,pomidorkiem,ogórkiem,oliwkami,rzodkiewką,itp. Smacznego:)
Ja okazjonalnie, gdy mam dostep do avocado przyrządzam łososia z avocado i fasolką oto przepis:
Składniki:
400 g filetów z łososia
1 avocado
200 g fasolki szparagowej
ekstra oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Avocado przekroić na pół, usunąć pestkę i ostrożnie wyjąć miąższ, który kroimy w plastry o grubości palca.
Łososia wyjąć z lodówki i zostawić do momentu aż osiągnie temperaturę pokojową.
Fasolkę szparagową oczyścić, umyć, gotować w lekko osolonej wodzie około 3 minuty.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem i piec na patelni z obu stron.
Gdy łosoś będzie prawie gotowy, dodaj plasterki avocado i piec je aż będą ciepłe. Łososia z avocado wyłożyć na talerz, razem z fasolką szparagową. Wszystko skropić oliwą z oliwek.
Składniki:
400 g filetów z łososia
1 avocado
200 g fasolki szparagowej
ekstra oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Avocado przekroić na pół, usunąć pestkę i ostrożnie wyjąć miąższ, który kroimy w plastry o grubości palca.
Łososia wyjąć z lodówki i zostawić do momentu aż osiągnie temperaturę pokojową.
Fasolkę szparagową oczyścić, umyć, gotować w lekko osolonej wodzie około 3 minuty.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem i piec na patelni z obu stron.
Gdy łosoś będzie prawie gotowy, dodaj plasterki avocado i piec je aż będą ciepłe. Łososia z avocado wyłożyć na talerz, razem z fasolką szparagową. Wszystko skropić oliwą z oliwek.
Awokado z serkiem mascarpone
Składniki:
• 2 dojrzałe avocado
• 10 obranych krewetek koktajlowych lub ok 40 g łososia wędzonego
• sok z połowy cytryny
• 150 g serka mascarpone
• 1/2 ząbka czosnku
• kilka kropli ostrego sosu chili
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• sól, pieprz
• grzanki, pistacje, szczypiorek
Awokado przecinam wzdłuż na pół, wyjmuję miąższ łyżeczką, kroję go na kwadraciki, skrapiam częścią soku z cytryny, wkładam do miski aby smaki się "przegryzły"
Łupinki awokado oczyszczam i wkładam do zamrażalnika.
Mieszam mascarpone z musztardą, posiekanym i roztartym czosnkiem i resztą soku z cytryny, doprawiam sosem chili jeśli ktoś nie lubi ostrego może być sos paprykowy typu mniej pikantny AJVAR , solą i pieprzem. Dodaję posiekane awokado, krewetki lub łososia, delikatnie mieszam.
Sałatką napełniam wydrążone połówki.
Najlepiej podać schłodzone, z grzankami, posypane pistacjami ,szczypiorkiem lub pietruszką .Taka kompozycja smakuje wyśmienicie.
Składniki:
• 2 dojrzałe avocado
• 10 obranych krewetek koktajlowych lub ok 40 g łososia wędzonego
• sok z połowy cytryny
• 150 g serka mascarpone
• 1/2 ząbka czosnku
• kilka kropli ostrego sosu chili
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• sól, pieprz
• grzanki, pistacje, szczypiorek
Awokado przecinam wzdłuż na pół, wyjmuję miąższ łyżeczką, kroję go na kwadraciki, skrapiam częścią soku z cytryny, wkładam do miski aby smaki się "przegryzły"
Łupinki awokado oczyszczam i wkładam do zamrażalnika.
Mieszam mascarpone z musztardą, posiekanym i roztartym czosnkiem i resztą soku z cytryny, doprawiam sosem chili jeśli ktoś nie lubi ostrego może być sos paprykowy typu mniej pikantny AJVAR , solą i pieprzem. Dodaję posiekane awokado, krewetki lub łososia, delikatnie mieszam.
Sałatką napełniam wydrążone połówki.
Najlepiej podać schłodzone, z grzankami, posypane pistacjami ,szczypiorkiem lub pietruszką .Taka kompozycja smakuje wyśmienicie.